Cazul Șoșoacă. Simina Tănăsescu și Livia Stanciu - bombă privind concediul lor chiar în ziua în care s-a dat decizia CCR

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Cinci judecători ai Curții Constituționale, conduși de președintele Marian Enache, au decis, sâmbătă, să accepte o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă (Partidul SOS) la alegerile prezidențiale.

VEZI ȘI: Avocatul Cristian Winzer, denunț după decizia CCR în cazul Șoșoacă: Dacă e așa, nici Iohannis n-ar fi trebuit să ajungă președinte

Cinci judecători ai Curții Constituționale au votat în favoarea contestației împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă: Marian Enache, Bogdan Licu, Attila Varga, Cristian Deliorga și Gheorghe Stan.

Laura Iuliana Scîntei și Mihaela Ciochină au votat împotriva contestației. De la ședința CCR au lipsit două judecătoare: Simina Tănăsescu și Livia Stanciu. Acestea se aflau în concediu.

Și de-aici ar trebui să începem discuția. De ce? Pentru că este foarte ciudat să-ți iei concediu în momentul când știi că urmează astfel de ședințe importante. Totuși, o dată la cinci ani sunt alegeri. Cele două judecătoare aveau 11 luni ale anului să-și ia concediu, dar și-au luat chiar în octombrie.

2. Inquam Pho... (livia-stanciu-_inquam_photos_octav_ganea_24797500.jpg)

Întrebarea care se pune este când și-au depus cele două judecătoare cererile de concediu. Dacă acestea au fost depuse cu doar câteva zile înainte de ședință, ar putea sugera o intenție de a evita o decizie controversată, ceea ce ridică suspiciuni asupra imparțialității și independenței lor. În schimb, dacă cererile au fost depuse cu mult timp în urmă, de exemplu la începutul anului, absența lor ar putea fi mai puțin suspectă, deși rămâne discutabilă dintr-un punct de vedere moral, având în vedere contextul electoral.

Este cel puțin suspect să iei concediu într-un moment atât de important. Pe acest subiect ar trebui să ne concentrăm: Cum de și-au luat liber într-un astfel de moment critic? 

În altă ordine de idei, concediul de odihnă putea fi întrerupt, la cerere, pentru motive obiective. În mod excepţional, cum era cazul de față, concediul de odihnă putea fi întrerupt prin rechemare din concediu, însă numai pentru situaţii de serviciu urgente, care fac strict necesară prezenţa celui în cauză la Curtea Constituţională. În situaţia rechemării, acesta are dreptul la rambursarea tuturor cheltuielilor sale şi ale familiei sale necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi a eventualelor prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă. Rechemarea din concediul de odihnă se dispune prin ordin al preşedintelui Curţii Constituţionale.

De asemenea, în era digitală, participarea la ședințe prin videoconferință, chiar și din concediu, ar fi fost posibilă și ar fi garantat prezența lor la dezbateri.

DC News a transmis o solicitare de presă către CCR  pentru a vedea când Simina Tănăsescu și Livia Stanciu au făcut cereri de concediu. Astfel vom vedea dacă absența lor este pur întâmplătoare. Rămâne de văzut dacă CCR va face publică această informație.

3. Inquam Pho... (simina-tanasescu_04682000.jpg)

Dacă cererile au fost făcute în ultimul moment, suspiciunile ar putea să crească, sugerând o posibilă intenție de a se eschiva de la o decizie importantă. Dacă și-au făcut cererea de concediu la începutul anului, rămâne în discuție doar aspectul moral. Suntem totuși în an electoral și este greu de crezut că judecătorii CCR cumpără bilete la reducere, cu multe luni înainte, din... lipsa banilor, deși au salarii foarte mari.

Și chiar vorbim despre o problemă reală pentru democrația din România. Votul poate ar fi arătat altfel dacă și cele judecătoare ar fost la muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel