Iată că se poate să se câștige teren în fața coronavirusului!
În ciuda faptului că are doar șapte medici la fiecare 100.000 de locuitori, Senegalul a câștigat multe bătălii în lupta cu pandemia. Mayeni Jones și Naomi Scherbel-Ball, de la BBC, au analizat modul în care această țară africană a reușit să țină la distanță COVID-19.
Laboratorul din Dakar funcționează non-stop și testele s-au răspândit în toată țara. Testele pentru cei cu simptome sunt gratuite și rezultatele se obțin în opt ore. Deși au existat îngrijorări cu privire la numărul scăzut de teste de pe continent, Centrul African pentru Controlul Bolilor sprijină țările să crească nivelurile de testare și există speranța că ”trusele de diagnostic ieftine” vor ajuta foarte mult.
Ibrahima Diop, 29 de ani, care lucrează într-un call center din Dakar, s-a îmbolnăvit în aprilie și a fost inițial tratat pentru malarie. La insistența mamei sale, care lucra într-un spital, a mers să fie testat și diagnosticat cu coronavirus, împreună cu 60 de colegi. A primit tratament prompt și a fost externat din spital în decurs de o săptămână.
Cazul său a arătat nevoia ca oamenii să fie testați într-o țară în care simptomele pot fi confundate cu ușurință cu malaria, lucru pe care autoritățile l-au subliniat în timpul sesiunilor lor zilnice televizate despre coronavirus.
În martie, când cazurile din Senegal au început să crească, dr. Kane își amintește o situație foarte dificilă: „Problema a fost că am avut doar 10 paturi la terapie intensivă și au fost momente când am primit apeluri care cereau un pat, dar nu am putut primi pacientul. Această cerere a continuat timp de aproximativ trei săptămâni, până când alte spitale au fost echipate”, își amintește el.
Senegalul, care are o populație de 16 milioane de oameni, a înregistrat doar 15.000 de cazuri pozitive și puțin peste 300 de decese de la izbucnirea pandemiei. Mulți pacienți cu simptome ușoare sunt acum tratați acasă, personalul medical monitorizând starea lor de la spital și livrând medicamente acasă, scrie BBC MUNDO.
Pelerinii fac coadă ore întregi pe străzile orașului pentru a ajunge la pelerinaj. În timp ce afișele din jurul capitalei arată liderul comunității care le cere adepților să poarte măști, adunarea unui număr atât de mare de oameni într-un singur loc va fi un test crucial, deoarece țara încearcă să mențină progresul realizat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu