Conf univ. dr. Andrei Nanu a fost invitatul zilei la Academia de Sănătate, la DC Medical și DC News.
Conf. univ. dr. Andrei Nanu, de la UMF ”Carol Davila” București, care predă materia ”Elemente juridice medicale și malpraxis”, a vorbit, în emisiunea Academia de Sănătate, alături de acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre mai multe subiecte interesante, printre care legile din Terapia Intensivă, normele legale pentru actul medical și asistența medicală, dar și despre cazurile în care medicul răspunde juridic.
”Cum vedeți lucrurile în România în serviciile de Terapie Intensivă legate de aspectele pe care le-am discutat?”, a întrebat acad. prof. dr. Irinel Popescu.
”Trebuie reglementate aspectele care ridică astfel de întrebări ce pot genera, haideți să spunem confuzie în practica medicală, în sensul în care medicul, desigur, din punct de vedere științific știe să evalueze cazul, dar se pune această problemă a respectării unor principii etice, a unor norme legale cunoscute, necunoscute, având în vedere că se reglementează, legiferează foarte mult în domeniul medical.
Discuția noastră trebuie continuată și pe alte planuri, în opinia mea. Pentru că, așa cum arătat, până la urmă, dacă un medic nu acționează conform normei aplicabile și greșește, el va răspunde juridic. Doar că, la ora actuală, contextul atragerii răspunderii juridice a medicului, pentru greșeli medicale este, aș putea spune, unic în lume. Creează o vulnerabilitate uriașă în sistemul medical și la nivelul întregii societăți”, a spus conf. univ. dr. Andrei Nanu.
”Medicul, atunci când greșește, răspunde juridic civil, spune legea. Adică trebuie să îi dea pacientului o compensație, o despăgubire. Este încercarea de a recupera suferința produsă pacientului, printr-o greșeală. ȘI medicul plătește aceste compensații financiare direct sau prin sistemul de asigurări. În afară de această cale de răspundere juridică, medicul poate răspunde și disciplinar. Colegiul, "Tribunalul" de la Colegiul Medicilor, poate retrage dreptul de practică medicului dacă greșeala lui este una gravă sau sunt greșeli repetate. Tot pe cale disciplinară, dar legat de o altă legislație, respectiv a muncii, pot fi făcute anchete interne, administrative, dar de către instituțiile medicale”, a spus conf. univ. dr. Andrei Nanu.
”Practic, în România, ca peste tot în lume, avem această cale prin care dreptul pacientului este protejat prin acest daune, compensații, care trebuie plătite lui sau familiei. Dacă pacientul a decedat, trebuie plătite de către medicul sau instituțiile medicale care au produs prejudiciul suferința pacientului. Și avem aceste sancțiuni disciplinare, unii medici pot să ajungă să nu mai profeseze. Plecând de aici, de ce mai este nevoie de sancțiuni penale? Pentru că, la ora actuală, practica atragerii răspunderii medicului pentru greșeli vedem că se concentrează pe proceduri penale.
Sigur că, în Codul Penal românesc avem aceste infracțiuni de vătămare corporală și ucidere din culpă, adică din greșeală fără intenție, dar este un apetit deosebit la nivelul întregii societăți românești, l-am constatat și îl vedem în practica judiciară de zi cu zi, în a condamna penal medici pentru greșeli medicale. Iar aici trebuie făcută o dezbatere”, a declarat conf. univ. dr. Andrei Nanu.
”Un profesor care predă legislație medicală la Oxford spunea așa: În contextul în care există sancțiuni civile și disciplinare, singura justificare a condamnării penale a medicului, în cazul unor greșeli profesionale, este dorința de răzbunare a pacientului. Adică dorința de manifestare a unui instinct primare, care, consider că nu ar trebui să fie încurajat prin politica penală a unui stat.
Și, la ora actuală, noi asistăm la un astfel de fenomen, care poate duce la forme extreme de medicină defensivă. Aici nu mai vorbim despre sume de bani care pot fi plătite pacientului, ci de riscul de a fi sancționat penal, pedeapsa cu închisoare. Avem pedepse cu executare în România pentru greșeli medicale!”, a mai spus conf. univ. dr. Andrei Nanu, la emisiunea Academia de Sănătate.
Vezi emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu