Află în articol cum se acordă punctele de stabilitate potrivit noii legi a pensiilor.
Publicitate
Angela Lazăr, director executiv adjunct Casa Locală de Pensii Sector 5, a explicat în cadrul unei conferințe de presă cum se acordă punctele de stabilitate potrivit Legii nr. 360/2023, dar și în ce cazuri nu sunt oferite aceste puncte de stabilitate.
"Pentru întărirea principiului stabilității se acordă puncte de stabilitate. Aceste puncte de stabilitate se acordă pentru stagiul contributiv de cotizare depășit. Astfel, pentru primii 5 ani din stagiul complet de cotizare depășit se acordă un punctaj de 0,50 puncte, pentru fiecare an peste stagiul de cotizare de 30 de ani se acordă 0,75 puncte, iar pentru fiecare an ce depășește 35 de ani se acordă 1 punct.
Desigur, nu se acordă puncte de stabilitate pentru perioadele în care se cumulează pensia cu salariul", a declarat Angela Lazăr, director executiv adjunct Casa Locală de Pensii Sector 5, în cadrul conferinței organizate de Casa de Pensii a Municipiului București privind Legea nr. 360/2023.
Precizăm că ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ieri de ce nu se iau în calcul anii reali de vechime în muncă şi de ce pensiile sub 2.000 de lei nu vor creşte după recalculare.
"Legea pensiilor reflectă contributivitatea. Dovada pentru ceea ce spun este cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care este a unui asigurat social, a unui contribuabil care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii. A cotizat 18 ani, a avut venituri mari, veniturile reflectă contribuţia de asigurări sociale şi are cea mai mare pensie din România.
Repet, fie că discutăm de o persoană cu 18 ani stagiu de cotizare, fie că discutăm de o persoană cu 25-35 de ani stagiu de cotizare, depinde în primul rând, pentru că ponderea cea mai mare o au punctele de contributivitate care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut. Apoi avem sigur punctele de stabilitate, care se adaugă pentru a răsplăti munca şi perioadele lungi de cotizare, astfel încât să avem predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii.
Acestea se dau pentru perioadele efectiv lucrate, doar pentru stagiile direct contributive, după 25 de ani de cotizare. Adică, ai muncit între 25-30 de ani vei avea 0,5 puncte suplimentare, ai muncit între 30-35 de ani vei avea 0,75 puncte suplimentare", a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu