Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCIRM), a organizat, în data de 15 iulie, Forumul Online de Afaceri România – Republica Moldova, în scopul promovării schimburilor comerciale între cele două state.
Domeniile de interes au fost preponderent axate pe sectorul agroalimentar (inclusiv viticultură) și industria ușoară, întâlnirile B2B fiind organizate în spații virtuale individualizate, în cadrul cărora firmele au avut prestabilite intervale de timp. Prin acest eveniment, s-a urmărit promovarea mediului privat, în mod deosebit a IMM-urilor, avându-se în vedere experienţa României în contextul european.
“Forumul de afaceri România – Republica Moldova este un prilej de a reitera bunele relaţii de cooperare dintre ţările noastre, în plan diplomatic, economic şi comercial, și de a continua sprijinul oferit de România pentru asigurarea unui parcurs european Republicii Moldova. Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial și cel mai mare investitor din Moldova. În anul 2018, schimburile comerciale cu UE au reprezentat 70% din totalul exporturilor moldovenești și 56% din comerț. Se impune o intensificare a schimbului de informații de afaceri, o încurajare a companiilor din Republica Moldova de a accesa piața din România, cu accent pe regiunea de Vest a țării. Moldova trebuie să continue armonizarea reglementărilor cu UE, întrucât acest lucru presupune îmbunătățirea accesului companiilor moldovenești pe piața europeană”, a declarat Ovidiu Silaghi, secretar general CCIR.
“Din păcate, pandemia cu COVID-19 a creat o serie de probleme în ceea ce privește cooperarea la nivel economic dintre România și Republica Moldova. Astfel, devine foarte importantă organizarea unor evenimente precum cel de astăzi. Totodată, sperăm să revenim cât mai repede la nivelul comercial pe care l-am avut înainte de pandemie. Pe parcursul ultimului trimestru, volumul schimburilor comerciale dintre cele două state a scăzut cu aproape 20% și, tocmai din această cauză, întâlnirile B2B de astăzi dintre antreprenorii români și moldoveni sunt definitorii pentru revenirea la normal din punctul de vedere al schimburilor comerciale”, a susținut Sergiu Harea, președinte al CCIRM.
„De la intrarea în vigoare a acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și în particular a componentei sale economice, zona de liber schimb, aproximativ 70% din volumul schimburilor comerciale se face cu statele membre UE. România ocupă primul loc dintre toate statele europene din punctul de vedere al volumului comercial. Astfel, valoarea totală a schimburilor comerciale, înregistrate la sfârșitul lunii aprilie 2020, a fost de 611 milioane de dolari, cu un export de 385 de milioane de dolari și un import de 225 de milioane de dolari. Este o valoare evident mai mică față de perioada similară a anului trecut, dar ne așteptam la un astfel de recul provocat de pandemie. Important este ca, prin evenimente precum cel de azi, acest decalaj să fie recuperat”, a declarat dl. Adrian Sârbu, ministru plenipotențiar din cadrul Ambasadei României la Chișinău
Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul anului 2019, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Republica Moldova se ridica la aproape două miliarde de euro, iar în luna martie 2020, însuma 480 milioane de euro. Numărul total al companiilor din Republica Moldova active în România, în mai 2020, era de 6187, cu o valoare totală a capitalului social subscris de aproape 41,45 milioane de Euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu