Camera de Comerț și Industrie a României consideră că modificările aduse Codului Penal în Parlament sunt extrem de toxice pentru sănătatea mediului de afaceri național. CCIR solicită părților interesate să facă tot ce e posibil pentru anularea acestor modificări nocive care vora duce la abuzuri pe scară largă împotriva companiilor și antreprenorilor.
Abuzurile unor reprezentanți ai statului sunt nu doar certe, ci și foarte frecvente, fiind confirmate de decizii ale instanțelor românești. Abuzurile funcționarilor publici pun în pericol investiții generatoare de locuri de muncă și afectează mediul concurențial național. Antreprenorii români din toată țara s-au lovit în multe situații, între altele, de întârzierea nejustificată a unor avize solicitate de lege sau de fraudarea procedurilor la licitațiile publice, precizează CCIR într-un comunicat primit la redacție.
Cu atât este mai surprinzătoare decizia din Parlament, cu cât oamenii de afaceri români au cerut, în repetate rânduri, de-a lungul anilor, măsuri pentru reducerea arbitrariului din deciziile instituțiilor publice de la nivel local și central. De aceea, o justiție eficientă, având la depoziție un Cod Penal modern reprezintă o așteptare importantă a companiilor și a antreprenorilor români.
În opinia sistemului cameral, România are nevoie de o legislație penală care să respecte standardele europene, iar o modificare a legilor penale în pripă nu face decât să slăbească credibilitatea țării în fața partenerilor europeni. Modificarea intempestivă a Codului Penal creează percepția de lipsă de predictibilitate și va afecta negativ credibilitatea României ca destinație de investiții.
Considerăm că România trebuie să dea un semnal puternic că reușește să se ancoreze în principiile democratice europene, iar, pentru asta, coaliția majoritară ar trebui să aștepte avizul Comisiei de la Veneția, pe care România l-a solicitat. Așteptarea avizului Comisiei de la Veneția ar fi și un semn de seriozitate a României în fața partenerilor europeni. Considerăm că aplicarea nediscriminatorie și cu fermitate a legii, inclusiv prin posibilitatea de a pedepsi abuzurile, reprezintă un element care va duce la creșterea investițiilor în crearea de locuri de muncă.
Camera de Comerț și Industrie a României solicită public părților interesate să facă tot ce e posibil pentru anularea acestor modificări nocive care vor duce la abuzuri pe scară largă împotrivă companiilor și a antreprenorilor din România.
Klaus Iohannis va ataca la CCR Codul Penal și Codul de Procedură Penală
Președintele Klaus Iohannis a declarat la scurt timp după votul din Parlament pe modificările Codului penal că "Modificările sunt fie inutile, fie toxice sau dăunătoare, și am de gând să folosesc toate instrumentele constituționale pentru a ataca aceste două acte normative, Codul Penal și Codul de Procedură Penală".
Este bine de știut că și Codul de procedură Penală este în pregătire pentru a fi contestat la CCR, a mai spus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News