CCR a declarat neconstituțional un articol promovat chiar de Danileț

danilet cristi
danilet cristi

Pentru păstrarea judecătorului Cristi Danileț în CSM, Curtea Constituțională a declarat neconstituţionale două alineate dintr-un articol din Legea 317/ 2004, pe baza cărora  Danileţ a fost scos din Consiliu. Articolul 55 din Legea 317/ 2004, declarat neconstituţional de CCR, a fost promovat, culmea,  chiar de Cristi Danileţ, în 2005, spune judecătorul Marius Dumbravă. Decizia CC a fost luată cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă, judecătorul Ion Predescu fiind absent din motive medicale.

"Nu pot să nu remarc însă faptul că cel care a invocat excepţia de neconstituţionalitate, Cristi Danileţ, a fost cel care a promovat acest articol în 2005, art. 55 din Legea 317/2004. De altfel s-a şi lăudat cu acest lucru, ca acum să invoce această neconstituţionalitate când nu îi mai convine textul. Vă reamintesc că domnul Danileţ a fost consilierul fostului ministru de atunci Monica Macovei, de aceea mie mi se pare surprinzător că a invocat dintr-o dată, într-o chestiune personală, această excepţie. Dar, mă rog, este dreptul dumnealui, iată CCR s-a pronunţat. Să vedem ce consecinţe va avea în viitor această decizie", a afirmat Dumbravă pentru Agerpres.

 Referitor la decizia CCR, Dumbravă a spus "să aşteptăm hotărârea în întregul ei, să vedem cum CCR a privit lucrurile. Sigur, în aceeaşi măsură, nu ştiu ce influenţă va avea asupra cauzelor care sunt acum pe rolul instanţelor de judecată ordinare. S-ar putea să nu aibă nicio influenţă această decizie a CCR, dar, da, dacă ea a fost dată trebuie respectată pentru viitor că aşa spune Constituţia României", a explicat judecătorul.

 Curtea Constituţională a României (CCR) a admis joi excepţia ridicată de judecătorul Cristi Danileţ şi a decis că este neconstituţional articolul 55 alin.4. şi 9 referitor la revocarea unui membru CSM.

 Art. 55 - alin 4 prevede că "Membrii aleşi ai CSM sunt revocaţi şi la cererea majorităţii adunărilor generale de la nivelul instanţelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor.

 Alin. 9 al aceluiaşi articol stabileşte că " în termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate şi motivate de reprezentanţii adunărilor generale prevăzute la alin. (4), plenul CSM dispune revocarea din funcţie a membrului ales. Dispoziţiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel