Lucian Bolcaș a comentat, pentru DC News, decizia CCR care o privește pe Laura Codruța Kovesi, șefa DNA.
Curtea Constituţională a României (CCR) a admis sesizarea formulată de Guvern şi susţinută în faţa judecătorilor CCR de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Lucian Bocaș consideră că este o decizie corectă.
"Democrația cătușelor s-a terminat"
"Este o decizie absolut corectă. În esență, s-a mers pe o idee constituțională care există de mult în istoria constituționalității și în majoritatea statelor, și anume: președintele are atribuții directe, prin care își poate impune voința, cum sunt grațierile și numirea ambasadorilor, dar are și atribuții de reprezentare: prin emiterea decretului semnat de președinte dă girul autorității statului hotărârii luate de alt organ competent. În cazul nostru, Ministerul Justiției.
În această paradigmă, mi se pare corectă decizia CCR. Nu se poate ca, după ce Curtea Constituțională a constatat de trei ori încălcări grave ale Constituției, să existe vreun pretext de ordin politic care să justifice asemenea încălcări ale Constituției, așa cum a făcut președintele Iohannis. Sper că este un moment decisiv în evoluția – nu a justiției – a construcției statale în România, care se îndrepta cu pași repezi spre fascism. Democrația cătușelor s-a terminat prin această decizie a CCR", a spus, pentru DC News, avocatul Lucian Bolcaș.
Mișcarea lui Iohannis
Întrebat ce crede că urmează să facă președintele României, acesta a oferit următorul răspuns: "Începe să fie indiferent ce va face președintele Klaus Iohannis. Se fac tot felul de scenarii, că e un joc politic pentru a fi provocată demitarea sa, pentru că eu nu vorbesc de suspendare. Ca să câștige puncte electorale. Este un nonsens. Se fac scenarii în legătură cu blocarea, în continuare, a anumitor situații. Aduceți-vă aminte de greva regală din 1947. Și acolo, Regele Mihai avea atribuția de reprezentare, semna decretele emise de primul ministru, Petru Groza. Când a refuzat să semneze aceste decrete au intrat în funcțiune. Există o multitudine de mijloace juridice pentru a justifica acest lucru. Se pot face și acțiuni în instanță pentru a suplini acest consimțământ care este obligat să-l dea. Dar acestea sunt deja speculații juridice. Ceea ce este cert e că, până în momentul actual, un președinte care să se situeze pe poziții atât de anti-românești, cum e Iohannis, România nu a mai avut".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News