Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați asupra alegerii lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.
„Sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului, sesizare formulată de 33 de senatori, membrii ai Grupului parlamentar al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților, ai Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, ai Grupului parlamentar al Partidului Mișcarea Populară, ai Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și de senatori neafiliați", potrivit ordinii de zi afișate pe site-ul CCR.
În aceeași zi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunța că va sesizat Curtea Constituțională asupra alegerii lui Meleșcanu la șefia Senatului invocând încălcarea Regulamentului de funcționare a forului legislativ.
„Constatăm, cei din grupul ALDE, că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor Regulamentului, drept pentru care vă aduc la cunoştinţă că acest lucru nu va rămâne fără urmări, vom face sesizare la CCR şi îi invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere să îşi depună semnăturile pe sesizarea Curţii, pe care o vom pregăti imediat. (...) Avem o problemă procedurală foarte serioasă, întrucât Regulamentul Senatului prevede clar că alegerea preşedintelui se face pe baza propunerilor înaintate de grupurile parlamentare, câte o propunere de fiecare grup", afirmat atunci în plen Tăriceanu.
Președintele ALDE explica faptul că nu pot exista două propuneri pentru șefia Senatului din partea aceluiași grup parlamentar, în contextul în care Meleșcanu făcea parte atunci din grupul senatorilor ALDE.
„Vreau să luaţi act că grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere, pe care o vom face în persoana lui Ion Popa, nu pot să existe două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleşcanu, pe care dumneavoastră îl propuneţi, poate să fie candidatul dumneavoastră, cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea regulamentară potrivit căreia fiecare grup face o singură propunere. Din partea grupului ALDE nu pot exista două propuneri, ci una singură", a conchis Tăriceanu.
Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu