După ce judecătorii de la CCR au decis că interzicerea amnistiei și grațierii nu este constituțională, avocatul Lucian Bolcaș a spus, pentru DC News, care este caracteristica statelor totalitare cu privire la drepturile cetățenilor, precum și la procesul de legiferare.
Ideea de încălcare a drepturilor cetățenilor, a drepturilor omului, poate să fie definită metaforic astfel - încălcarea dreptului oamenilor la speranță. Amnistia și grațierea reprezintă un act de iertare sau un act de uitare la care fiecare speră să aibă dreptul. De fapt, încălcarea acestui act este o încălcare a dreptului la speranță. Este caracteristică, pentru statele totalitare, încercarea de a limita drepturile Parlamentului, care este unicul for legiuitor într-o democrație. Prin urmare, atunci când anumite cercuri de interese se împiedică de Parlament... încearcă să îi limiteze atribuțiile. Pe lângă încălcarea drepturilor omului mai este și o autonomie de legiferare a Parlamentului... ceea ce nu se poate din punct de vedere constituțional, a spus avocatul Lucian Bolcaș, pentru DC News.
Judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) au decis astăzi că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază. Aceştia au amintit de dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, şi au adăugat că este greşit să i se interzică preşedintelui să graţieze un condamnat pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.
Vezi și CCR, decizie privind amnistia și grațierea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci