Avocatul Cristian Winzer a comentat decizia Curții Constituționale a României de joi, 28 octombrie 2022.
Ieri, Curtea Constituțională a României a decis că declarațiile date de inculpați în vederea încheierii unui acord de recunoaștere nu pot fi folosite de procurori pentru soluționarea cauzelor conform procedurii penale de drept comun. (citește AICI).
În acest sens, Cristian Winzer, avocat, a explicat decizia Curții Constituționale a României și motivele pentru care instanța supremă a hotărât acest lucru:
„Decizia CCR va fi (astfel cum va rezulta din motivarea soluției) una interpretativă, în sensul că se va atribui unei norme procesuale o anumită semnificație expresă, tocmai pentru a o face compatibilă cu prevederile constituționale. Prin urmare, prin această decizie se va impune interpretarea obligatorie a textului de lege incident.
Soluția este corectă, pentru că vine că confirme că declarația expresă a inculpatului, prin care acesta recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, ca și condiție obligatorie de legalitate a acordului de recunoaștere a vinovăției, poate fi utilizată doar în procedura specială a încheierii acestui acord. Această declarație nu are natura unei audieri reale și efective a inculpatului, ci este limitată, ca și conținut, strict la recunoașterea expresă de către acesta a săvârșirii faptei și a modalității normative stabilite de procuror.
În procedura penală de drept comun, care înseamnă practic cercetarea judecătorească efectivă a cauzei, inculpatul beneficiază de o serie de garanții procesuale, între care se regăsesc cele care vizează comunicarea de către organul judiciar a drepturilor și obligațiilor, libertatea de a declara tot ceea ce dorește referitor la fapta care îi este reținută în sarcină și de a se consulta cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii, respectiv exercitarea dreptului la tăcere cu privire la oricare dintre faptele sau împrejurările despre care este întrebat în contextul audierii.
A utiliza declarația expresă dată în cadrul procedurii speciale în procedura penală de drept comun, împotriva voinței inculpatului, înseamnă, întocmai cum a reținut și CCR, să generezi autoincriminarea persoanei acuzate, încălcându-i în mod brutal prezumția de vinovăție și privând-o de dreptul la un proces echitabil și de dreptul la apărare“, a precizat, pentru DC News, avocatul Cristian Winzer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News