Curtea Constituțională a României (CCR) i-a dat dreptate deputatului independent Remus Borza în ceea ce privește Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
Publicitate
Într-un articol publicat pe DCNews la data de 26 octombrie 2018, deputatul Remus Borza a etichetat excluderea ONG-urilor minorităților de la prevederile Legii de combatere a spălării banilor drept un „troc" pentru ca aceștia să voteze legile promovate de PSD. Este o măsură „imorală, inechitabilă și neconstituțională", spunea deputatul, precizând totodată că toți cetățenii sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de lege.
Ca urmare a sesizării CCR de către parlamentarii opoziției, inclusiv de către deputatul Remus Borza, CCR a declarat neconstituţională tocmai prevederea din actul normativ care excepta ONG-urile minorităților naționale de la obligația de raportare a tranzacțiilor financiare.
„Transparența nu a omorât pe nimeni. Trebuie să avem trasabilitate pe finanțare. În ultimii ani, România a devenit un paradis fiscal al ONG-urilor. Avem sute de mii de ONG-uri, asociații și fundații, unele dintre ele cu o finanțare discutabilă, ca să nu spun dubioasă. Sunt entități ostile statului român, care, prin tot felul de mecanisme, finanțează ONG-uri din România. Trebuie să știm cine sunt sponsorii și cine se află în spatele acestor acțiuni ce duc la destabilizarea economică, socială și politică a României. Dacă există o legislație severă în ceea ce privește partidele, fiecare leu cheltuit trebuie justificat, aceeași transparență trebuie să existe și la fundații sau asociații. Însă ONG-urile celor 17 minorități naționale, altele decât cea maghiară, au fost exceptate de la raportare. Evident, această măsură este imorală, inechitabilă și neconstituțională. Toți cetățenii sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de lege. Sunt două principii constituționale regăsite în legislația tuturor țărilor civilizate. Iar creăm discriminări și categorii sociale privilegiate? În spatele acestei exceptări, stă un troc al lui Liviu Dragnea cu cei 17 deputați ai minorităților naționale. Este o modalitate de a le câștiga bunăvoința și de a vota legile promovate de PSD, în condițiile în care Dragnea nu mai este sigur pe voturile parlamentarilor ALDE și UDMR", a spus deputatul Remus Borza.
„Curtea constată că dispoziţiile normative criticate, din perspectiva obiectului de reglementare a legii criticate, respectiv protejarea valorilor sociale de natură financiară faţă de acţiunea ilicită constând în spălarea banilor, instituie o excepţie de la regula aplicării legii, în favoarea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, fără o justificare obiectivă şi rezonabilă", susţin judecătorii CCR în motivare. Aşadar, dispoziţiile criticate, contrar prevederilor constituţionale ale articolului 16, creează un privilegiu pentru organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, excluzându-le atât din sfera de aplicare a noţiunii de „beneficiar real", prevăzută de articolul 4 alineatul (2) litera c), cât şi din rândul entităţilor raportoare, prevăzute de articolul 5 alineatul (1) litera c) din legea criticată.
„Curtea, constatând că organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, nu pot fi excluse din sfera de aplicare a noţiunii de 'beneficiar real' şi nici din rândul entităţilor raportoare, astfel cum acestea sunt reglementate de dispoziţiile legii supuse controlului de constituţionalitate, reţine că aplicarea actului normativ criticat şi acestor organizaţii nu afectează statutul lor stabilit în articolului 62 alineatul (2) din Constituţie şi în legea electorală", mai menţionează judecătorii constituţionali.
VEZI ȘI: Amnistie - graţiere. Borza deschide cutia Pandorei
VEZI ȘI: Iohannis, Dăncilă, Macron, Trump, notați! Borza: Ca să vezi coincidență...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu