Potrivit articolului 47 din legea Curții Constituționale, termenul de ”validare” este folosit în privința alegerilor prezidențiale, în timp ce, la un referendum, CCR trebuie să decidă cu 2/3 "valabilitatea" procesului și nu ”validarea” sau ”invalidarea” referendumului.
După ce rezultatele finale de la Biroul Electoral Central sunt comunicate Curții Constituționale, judecătorii CCR trebuie să stabilească cu o majoritate de două treimi, potrivit articolului 47 din lege, dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia, scrie NewsIn.
Astfel, în lege nu se menționează că judecătorii CCR decid dacă referendumul este "validat" sau nu, în timp ce, în privința alegerilor prezidențiale, termenul ”validat” este folosit în textul de lege, la articolul 37, care arată că "rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională".
Luând în considerare aceste distincţii făcute de lege şi faptul că normele spun explicit că CCR validează un rezultat doar în cazul alegerilor prezidenţiale, se poate specula că CCR va spune că nu are competenţa de a decide "validarea sau invalidarea referendumului", ci doar să constate întrunirea sau neîntrunirea condiţiilor legale.
Dacă la această distincție a textului de lege, judecătorii CCR analizează și celelalte aspecte tehnice şi politice sesizate de USL (boicot, populaţie cu drept de vot mai mică de 18 milioane), CCR are posibilitatea de a pasa rezolvarea problemei către Parlament de vreme ce a admis drept constituţională formula "Parlamentul decide calea de urmat".
Referitor la referendumul din 2007, întrucât rezultatele nu au fost contestate decât de PRM, invocându-se exclusiv chestiuni de corectitudine a votului, iar existența pragului de prezență nu era prevăzută în lege, CCR a avut o decizie simplă de luat şi a consemnat în Hotărârea privind referendumul și următoarele aspecte: "La data publicării hotărârii Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului Nicolae Văcăroiu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României. Domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României pe data publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I".
Totodată, în conformitate cu legea 47 de funcționare a CCR, Hotărârea Curţii Constituţionale „se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”, înainte de a fi publicată în Monitorul Oficial.
O decizie a CCR privind rezultatele referendumului este așteptată în cursul zilei de astăzi, pe baza căreia se va cunoaște cine va fi președintele de la Palatul Cotroceni, în urma referendumului din 29 iulie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News