Curtea Constituţională a României a discutat marţi sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind Legea 'fugarilor'.
Update
Decizia de marți a Curții Constituționale o găsiți aici!
Știrea inițială
Curtea Constituţională a României discută marţi sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu Legea 'fugarilor'.
Pe 28 mai, CCR a amânat pentru data de 18 iunie discuţiile pe această temă. Instanţa supremă a decis, la finalul anului trecut, să atace la CCR Legea pentru modificarea şi completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaţilor pe 29 noiembrie 2023, care prevede că persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.
În opinia Înaltei Curţi, prin această lege s-ar încălca dreptul la un proces echitabil şi cel la libertate individuală. Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoş Săvulescu sau Cătălin Cherecheş sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să plece din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi. Tot marţi, pe agenda şedinţei plenului CCR se mai află:
- sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989;
- sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind transmiterea unor terenuri Universităţii de Ştiinţele Vieţii 'Regele Mihai I' din Timişoara;
- sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătoreşti;
- sesizarea depusă de USR şi Forţa Dreptei în legătură cu Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 27/2011 privind transporturile rutiere, precizează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu