CCR, precizări privind ocuparea posturilor de conducere

CCR
CCR

Normele privind ocuparea posturilor de conducere trebuie să respecte anumite cerinţe de stabilitate şi previzibilitate, precizează CCR.

Normele privind ocuparea posturilor de conducere trebuie să respecte anumite cerinţe de stabilitate şi previzibilitate, arată Curtea Constituţională a României (CCR) în motivarea deciziei prin care a constatat că dispoziţiile articolului 37 alineatul 3 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale. 

"Curtea constată că argumentele reţinute în jurisprudenţa sa - referitoare la reglementarea prin acte normative inferioare legii organice a statutului unor categorii de personal pentru care Constituţia impune adoptarea unei legi organice (...) - sunt aplicabile şi textului art. 37 alin. (3) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, referitor la ocuparea funcţiilor didactice - de execuţie sau de conducere - de către instructorii militari. (...) Normele privind ocuparea posturilor de execuţie sau de conducere trebuie să respecte anumite cerinţe de stabilitate şi previzibilitate. În acest sens, delegarea atribuţiei de a stabili aceste norme unui membru al Guvernului, prin emiterea unor acte cu caracter administrativ ce au caracter infralegal, determină o stare de incertitudine juridică, acest gen de acte având, de obicei, un grad sporit de schimbări succesive în timp", se precizează în motivare. 

Ce precizează Curtea Constituţională

Conform aceleiaşi surse, aspecte esenţiale ale carierei militarilor sunt prevăzute în acte administrative cu caracter inferior legii, ceea ce conduce la încălcarea normei constituţionale potrivit căreia statutul cadrelor militare se stabileşte prin lege organică. 

"Astfel, ţinând cont de faptul că aspectele esenţiale privind ocuparea posturilor de execuţie vizează naşterea raportului de serviciu, iar ocuparea posturilor de conducere vizează o modificare a raporturilor de serviciu, aceste aspecte esenţiale trebuie reglementate prin lege organică, urmând ca regulile specifice procedurii de ocupare a funcţiilor de instructori militari să fie explicate şi detaliate prin ordin al ministrului de resort", se mai arată în motivare. 

Dispoziţii din Legea Educaţiei - neconstituţionale

Curtea Constituţională a constatat, pe 8 mai, că dispoziţiile articolului 37 alineatul 3 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale. Potrivit CCR, dispoziţiile în cauză, care spun că 'funcţiile didactice pentru corpul instructorilor militari din unităţile de învăţământ preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, condiţiile care se cer pentru ocuparea acestora, normele didactice, competenţele şi responsabilităţile se stabilesc prin instrucţiuni proprii', încalcă dispoziţiile art. 73 alin. (3) lit.t), coroborate cu ale art. 118 alin. (2) din Constituţie, potrivit cărora statutul cadrelor militare se stabileşte prin lege organică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel