Ce a câștigat Traian Băsescu după emisiunea de la Realitatea

Ce a obținut Traian Băsescu, după emisiunea de la Realitatea Tv? Care este impactul, ce beneficii și riscuri are o astfel de abordare? 

 

Consultantul politic Angelin Ioan a făcut o evaluare a rezultatelor, într-un editorial scris pentru DCNews.

Traian Băsescu, în bătălie cu toată lumea

La Realitatea, Traian Băsescu a făcut lucrul pe care îl știe cel mai bine: s-a luptat cu toată lumea. Beneficiile sunt victimizarea, confuzarea dezbaterii și alimentarea poftei de spectacol a publicului.  Profitul real Traian Băsescu l-a scos însă nu din disputa din studio, ci electoral, pentru că și-a activat fanii cărora le-a reconfirmat, după o lungă perioadă de comunicare contradictorie, imaginea clară pe care o ştiau despre fostul preşedinte: cel care se luptă cu toată lumea.

Ca experiment social, ar merita analizat comparativ în rândul favorabililor și celor nefavorabili lui Traian Băsescu aprecierea faţă de atitudinea conflictuală a liderilor. Există un public mai deschis la ideea că o soluție în politică se obţine mai degrabă prin confruntare.

Nucleul dur, reactivat

În condițiile în care nucleul dur de suporteri ai președintelui Băsescu număra un electorat de câteva sute de mii, aflat preponderent în mediul urban, iar  ratingul pe urban al emisiunii de la Realitatea a fost bun pe acest segment, Traian Băsescu şi-a reactivat fanii. Fără să vrea jurnaliştii de la Realitatea Tv i-au făcut fostului preşedinte un serviciu, oferindu-i o scenă cu adversari cu care să se dueleze. Asta în condițiile în care Traian Băsescu trecuse într-un con de umbră din cauza unei comunicări neclare în ultimele luni, produsă pe de o parte și de diluarea „greutății instituționale” pe care o avusese în spațiul public ca șef al statului, și pe de altă parte, de schimbarea de discurs pe tema Justiției, care a creat confuzie în rândul propriului electorat.

Ambele părți au profitat de formatul emisiunii

Formatul emisiunii a avantajat și a dezavantajat „ambele” părți.  Se poate da impresia „asedierii” unui politician, prin alăturarea cu jurnaliști numeroși (iar politicienii întotdeauna se victimizează cu abilitate). În același timp, așezarea unui fost președinte la masa unei discuții cu mulți interlocutori este un format atipic tocmai pentru că îi reduce din greutate, din statura, îl face „doar unul” dintre participanții la dezbatere. Proiecţia puterii este egală cu puterea însăşi; un lider politic, un şef de stat, care nu mai proiectează o statură peste ceilalţi pierde din start. Așezându-se lesne într-un format așa de aglomerat Traian Băsescu (ca de fiecare dată) a pierdut din prestigiu, s-a pus el însuși într-un ring în care știa că spiritele se vor încinge și va ieși imaginea de conflict general.

Cum ar putea fi combătut Traian Băsescu

Natura conflictuală este chiar elementul de favorizarea a lui Traian Băsescu ca politician în arena publică pentru că spectacolul dezbaterii se alimentează din confruntare, din opoziție, din „scandal”. De la criza economică încoace (din cauze care țin de modificare de agendă) apetitul publicului pentru confruntarea politică s-a schimbat, dar asta nu înseamnă că oamenii nu vor fi atrași de confruntare publică într-o discuție implicând politicieni.

Traian Băsescu poate fi combătut cu dosare tematice clare, pe subiecte și date economice precise (cum a și încercat unul dintre moderatori) și cu o bună monitorizare a declarațiilor fostului președinte. Dar cine s-ar mai uita la o discuţie riguroasă  şi plictisitoare despre date şi realităţi ştiute?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel