Ce a determinat dispariția vieții de pe planeta Marte

Savanții NASA susțin că, în trecut, atmosfera planetei Marte era densă, caldă, umedă şi conţinea mai mult oxigen decât cea a Terrei, însă a devenit mult mai rarefiată după o coliziune catastrofală, ce ar fi dus la dispariţia formelor de viaţă marţiene, fapt sugerat de datele recoltate de roverul Curiosity.

Acea coliziune, care s-ar fi produs în urmă cu câteva miliarde de ani, ar fi generat o modificare importantă a concentraţiilor de gaze din atmosfera marţiană, care s-ar fi rarefiat. De asemenea, impactul ar fi dus și la dispariţia tuturor vieţuitoarelor care trăiau pe Marte, scrie Mediafax.

Măsurătorile efectuate de roverul Curiosity au evidenţiat faptul că atmosfera marţiană este alcătuită aproape în totalitate din dioxid de carbon şi din mici cantităţi de alte gaze.

Cea mai mare parte a atmosferei, pierdută de-a lungul timpului

Cercetătorii de la NASA consideră că o anumită schimbare apărută în concentraţia a două tipuri diferite de argon din atmosfera marţiană ar reprezenta dovada faptului că cea mai mare parte a atmosferei acestei planete "s-a pierdut de-a lungul timpului".

"Pe măsură ce Marte evolua pentru a deveni o planetă, iar oceanul ei de magmă se solidifica, s-au produs emisii catastrofale de gaze, iar mulţi vapori au fost eliberaţi în atmosferă, în urma impactelor cu comete şi cu alte corpuri cereşti de dimensiuni mici. Vânturile solare şi posibilul impact cu un corp ceresc de mărimea lui Pluto ar fi dus la dispariţia celei mai mari părţi din acea atmosferă iniţială, iar de atunci, atmosfera marţiană s-a dezvoltat ca un rezultat al emisiilor vulcanice şi pierderilor gazoase în spaţiu", a spus Chris Webster, cercetător la NASA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel