Ce a fost, de fapt, lumina roșie apărută pe cer pe 1 ianuarie 2025. Nu, nu a fost auroră boreală / foto în articol

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Pe 1 ianuarie 2025, în prima zi a anului, pe cerul de deasupra României a putut fi observat un fenomen atmosferic extrem de rar.

Deși majoritatea privitorilor au crezut că este vorba de o auroră boreală propriu-zisă, mai ales că avusese loc o furtună geomagnetică severă, fenomenul observat și pe teritoriul României nu a fost o auroră, ci un arc auroral roșu stabil. Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), a venit cu clarificări privitoare la acest fenomen extrem de rar.

„Stable Auroral Red (SAR) arc - Arc auroral roșu stabil.

Acest fenomen nu este auroră boreală.

În prima zi a anului 2025 de pe teritoriul României a fost văzută aurora boreală ca urmare a unei furtuni geomagnetice.

Pentru circa o oră, centrat pe ora 19:30, aurora boreală a apărut în câteva serii, sub forma unor coloane fluctuante de lumină.

Totodată, deasupra aurorei a fost detectat un arc de culoare roșie.

Am detectat fotografic acest arc în jurul orei 19. Acesta a persistat peste 4 ore. În jurul orei 22:30 a început să slăbească în intensitate, și la puțin timp după ora 23 a dispărut complet.

SAR arc nu este auroră boreală. Spre deosebire de aurore, care fluctuează, apar și dispar destul de rapid, SAR este foarte stabil.

Aurorele boreale se văd cu ochiul liber. SAR este foarte slab și, în general, nu se poate detecta cu ochiul liber.

Fenomenul SAR apare la circa 400km altitudine, mult mai sus decât aurorele. De aceea, poate fi detectat de la latitudini mai sudice.

Este un fenomen optic rar, roșu, care apare în timpul furtunilor geomagnetice puternice, ca și aurorele, dar se pare că are legătură cu curentul inelar al Pământului, o componentă importantă a magnetosferei, formată din particule încărcate electric (în principal ioni) care se mișcă într-o traiectorie circulară în jurul planetei, sub influența câmpului magnetic terestru.

Imaginea este un stack din 3 cadre de câte 20 de secunde luate în intervalul 20:11-20:14, cu Canon 6D modat + Samyang 12mm, pe 1.1.2025, Târgoviște“, a spus Valentin Grigore, citat de SARM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel