Ce a fost, de fapt, obiectul misterios care a apărut pe cer, duminică seara, deasupra României / video în articol

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Un obiect misterios a putut fi văzut, mai ales din vestul țării, pe cer, duminică seara.

Duminică seara, în jurul orei 21:100, locuitorii din vestul României, dar și din alte țări învecinate, au văzut un obiect misterios care părea că se prăbușește pe Pământ. Deși obiectul semăna cu un meteor, viteza sa era mult mai scăzută. Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu a prezentat detalii despre obiectul care a fost văzut pe cer seara trecută.

„În perioada 11-13 august toată lumea voia să iasă și să vadă stelele căzătoare și să își pună dorințe. În seara de 25 august au văzut ceva mai frumoasă stea căzătoare și s-au speriat!

A apărut pe cer pe la vremea grătarului, pe la 21:16, și a fost văzută mai bine din vestul țării.

Spre deosebire de Perseide, meteorul strălucitor nu s-a datorat unui meteoroid, ci a fost produs de niște tablă pretențioasă, modelată sub formă de satelit.

Bolidul luminos văzut în seara de 25 august s-a datorat intrării în atmosferă a satelitul STARLINK-1196, care nu a trecut pe deasupra României, ci pe la vecinii noștri din nord-vest, vest și sud-vest.

Avem această informație datorită lui Claudiu Tănăselia, care s-a preocupat să afle ce a intrat în atmosferă în acea seară.

Eu cred că vom vedea mai des asemenea fenomene pentru că sunt din ce în ce mai mulți sateliți artificiali ieftini și buni, lansați din ce în ce mai des de diverse companii.

Sateliții aceștia sunt aproape de unică folosință, fiind produși ieftin astfel încât, dacă se pierd să nu plângă nimeni de la corporație. Ce-i drept nu pun pe nimeni în pericol pentru că sunt mici și se dezintegrează în bucăți și mai mici.

Din București s-a văzut greu pentru că se afla foarte jos față de orizont. Mai jos este o animație în care "meteorul" se vede sub formă de dâră luminoasă“, a scris Adrian Șonka pe Facebook.

Ce sunt meteorii și meteoriții

Un meteoroid este o particulă de materie cosmică, de obicei formată din resturi de comete sau asteroizi, care se deplasează prin spațiu. Acești „călători cerești” pot avea dimensiuni variate, de la grane de nisip până la bolovani. Când un meteoroid intră în atmosfera Pământului cu o viteză foarte mare, frecarea cu aerul îl încălzește până la incandescență, producând o dâră luminoasă pe cer, pe care o numim meteor sau „stea căzătoare”. Majoritatea meteorilor se dezintegrează complet în atmosferă, dar cei mai mari pot ajunge la suprafața Pământului.

Un meteorit este ceea ce rămâne dintr-un meteor care a supraviețuit călătoriei prin atmosferă și a ajuns pe sol. Compoziția unui meteorit poate varia în funcție de corpul părinte din care provine. Există trei categorii principale de meteoriți: pietrosi, metalici și feros. Meteoriții pietrosi sunt cei mai comuni și sunt compuși în principal din silicați. Meteoriții metalici sunt alcătuiți în principal din fier și nichel, iar meteoriții feros sunt un amestec al celor două.

Dar de ce ajung unii meteori pe Pământ? Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, Pământul se află în continuă mișcare prin spațiu, traversând zone în care densitatea de particule cosmice este mai mare. În al doilea rând, atracția gravitațională a Pământului poate devia traiectoria unor meteoriți, atrăgându-i spre suprafață. În cele din urmă, dimensiunea meteoroidului joacă un rol crucial. Cei mai mari meteoriți au mai multe șanse să supraviețuiască călătoriei prin atmosferă și să ajungă pe sol, formând cratere de impact.

Studiul meteorilor și meteoritlor este de o importanță fundamentală pentru înțelegerea formării și evoluției Sistemului Solar. Prin analiza compoziției chimice și a izotopilor acestor corpuri cerești, oamenii de știință pot obține informații valoroase despre condițiile care existau în nebuloasa solară primordială, precum și despre evenimentele majore care au marcat istoria sistemului nostru planetar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel