Ce a negociat Guvernul Orban cu UE, pentru 4 miliarde. Acordul SURE la SECRET

AGERPRES.
AGERPRES.

Corina Crețu a publicat un mesaj dur la adresa Guvernului Orban. Ce a negociat cu Uniunea Europeană pentru 4 miliarde și ce spune despre acordul SURE. 

Alegeri prezidentiale 2024

"România a împrumutat una din cele mai mari sume de la nivel european. Românii trebuie să știe, foarte concret, care este destinația celor 4 miliarde EUR împrumutate de Guvernul României prin instrumentul SURE ‼️

Astăzi, Comisia Europeană a făcut publică lista tuturor statelor care au solicitat sprijin financiar prin instrumentul SURE. Dintre cele 15 țări (la care se vor adăuga Portugalia și Ungaria), România a împrumutat a 5-a cea mai mare sumă: 4 miliarde EUR", a scris Corina Crețu pe pagina de Facebook. 

"Trebuie aduse de urgență. Guvernul să clarifice asta"

"Astfel stând lucrurile, cred că e de datoria Guvernului României să clarifice următoarele aspecte:

În baza căror estimări a ajuns România să ceară această sumă (și de ce este una dintre cele mai mari din UE)?

Concret, încotro va merge această sumă? Obiectivul SURE este acela de a asigura ”finanțarea schemelor de șomaj tehnic sau a măsurilor similare menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, reducând astfel incidența șomajului și pierderea veniturilor, precum și pentru finanțarea, în subsidiar, a anumitor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.” Care sunt acele măsuri pe care Guvernul României le-a adoptat și care au nevoie de această sumă suplimentară?

Care este dobânda negociată pentru acest împrumut? Din ce surse va fi acoperit acest împrumut și în cât timp? Vă reamintesc faptul că, în conformitate cu Regulamentul privind instituirea instrumentului SURE, caracteristicile împrumutului se stabilesc ”print-un acord de împrumut între statul membru beneficiar și Comisie”. Cum arată acest Acord de împrumut?

Cred că cele enumerate sunt aspectele minimale care trebuie aduse, de urgență, la cunoștința opiniei publice. E un semn de respect față de cetățeni și de responsabilitate guvernamentală. Altfel, riscăm ca românii să fie înglodați în datorii fără o rațiune clară. Sunt reguli de bază ale unei democrații care chiar nu cred că pot fi încălcate - indiferent de context", a completat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel