Ce a obținut președintele Vladimir Putin după vizita din Coreea de Nord: Articolul 4 din pact

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre vizita președintelui Rusiei, Vladimir Putin, în Coreea de Nord.

Prima vizită a președintelui Vladmir Putin în Coreea de Nord în aproape un sfert de secol a fost intens analizată în întreaga lume. Rusia știa că Occidentul o urmărește.

Putin a fost lăsat pe dinafară de la multe întâlniri globale în ultima vreme și riscă să fie arestat în mare parte a lumii datorită unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru invazia sa în Ucraina.

Dar miercuri, președintele rus, din ce în ce mai izolat, a fost întâmpinat cu o primire entuziastă la Pyongyang. Copiii au fluturat steaguri rusești în timp ce imaginea gigantică a lui Putin împodobea o latură a pieței Kim Il Sung, în timp ce imaginile difuzate de mass-media de stat rusești arătau postere ale liderului de la Kremlin pe străzi. Toate acestea au fost un semnal pentru lume că nu numai că Putin nu este izolat, dar patronajul său este încă apreciat în unele părți ale globului.

Nici retorica celor doi lideri, nici așa-numitul ”pact de parteneriat strategic cuprinzător” pe care l-au semnat, nu au lăsat vreo îndoială că obiectivul principal a fost acela de a se uni împotriva a ceea ce Putin a descris drept ”politica imperialistă a Statelor Unite și a sateliților lor”.

Pactul conține o clauză similară cu Articolul V al NATO, care prevede, potrivit lui Putin, ”acordarea de asistență reciprocă în cazul unei agresiuni împotriva uneia dintre părțile la acest acord”.

Articolul 4 din pactul Vladimir Putin - Kim Jong-Un

Potrivit textului pactului, care a fost publicat joi de presa de stat nord-coreeană, Articolul 4 prevede că, în cazul în care una dintre țări ”intră în stare de război din cauza unei agresiuni armate”, cealaltă ”va oferi imediat asistență militară și de altă natură cu toate mijloacele de care dispune”.

Putin a continuat acuzând Occidentul că și-a încălcat ”responsabilitățile internaționale” prin livrarea de F-16 și alte arme către Ucraina, adăugând că, prin urmare, Rusia ”nu exclude dezvoltarea cooperării tehnico-militare cu RPDC în conformitate cu documentul semnat astăzi”.

Cu alte cuvinte, cele două își promit ajutor militar reciproc într-un moment de escaladare a confruntărilor cu vecinii lor și cu Occidentul. Iar acest lucru ridică întrebări majore.

„Într-un anumit sens, acest lucru este o expunere a ceea ce au construit deja în ultimele luni și ani. Dar cu siguranță aș spune că această clauză este foarte alarmantă. Pentru că este în stadiul inițial, în funcție de cum se desfășoară lucrurile ar interpreta clauza în funcție de nevoile lor”, a declarat Jo Bee-yun, cercetător asociat la Korea Institute for Defense Analyses.

Mai există și îngrijorarea imediată cu privire la "cooperarea tehnico-militară" care ar putea însemna că mai multe obuze și rachete ar putea ajunge din fabricile nord-coreene pe frontul din Ucraina.

Atât Moscova, cât și Pyongyangul au negat că acest lucru se întâmplă și, cu toate acestea, Rusia, care a susținut cândva sancțiunile ONU care împiedică în mod explicit Coreea de Nord să exporte arme, a folosit această ocazie pentru a denunța din nou ”sancțiunea motivată politic”.

În martie, Rusia și-a folosit deja poziția în Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune capăt mandatului unui grup de monitorizare a încălcărilor sancțiunilor nord-coreene.

Înțepăturile presei rusești

Presa de stat rusă nu a ratat ocazia de a înțepa Occidentul.  ”Occidentul recunoaște o îngrijorare teribilă în jurul vizitei lui Putin în Coreea de Nord”, titra marți cotidianul național Moskovsky Komsomolets. 

„Ce contează pentru americani dacă vorbim cu vecinul nostru, de ce vă agitați atât de tare?”, a ironizat principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Solovyov, în emisiunea sa de marți seară, înainte de a adăuga, mai puțin liniștitor, ”trăim deja într-un al treilea război mondial”.

Acest comentariu poate că vorbește despre o altă parte a strategiei Moscovei: Este posibil ca Rusia să fi calculat acum că amenințările nucleare nu mai sunt suficiente pentru a împiedica Occidentul să intensifice ajutorul acordat Ucrainei.

Întâlnirea cu Kim Jong Un și acest pact de ”descoperire” au loc în același timp în care armele americane mult așteptate încep să curgă spre Ucraina, iar unele restricții privind utilizarea acestora pentru a lovi Rusia sunt ridicate.

De asemenea, Rusia are nevoie de arme pentru a-și menține strategia de epuizare și distrugere a Ucrainei până la capitulare.

Așadar, deși s-ar putea să nu fie încă în interesul strategic al Rusiei să ofere finanțare sau tehnologie explicită pentru a extinde arsenalul nuclear al vecinului său imprevizibil - și să riște să supere China -, ar putea cel puțin să vrea ca Occidentul să creadă că este dispusă să o facă, scrie CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel