Iulian Chifu, fost consilier de stat al premierului României, preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor și profesor la SNSPA, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a explicat ce a obținut România în urma Summitului de la Washington.
Iulian Chifu a subliniat importanța recalibrării apărării înaintate pentru România în contextul noilor planuri regionale NATO, care recunosc explicit amenințarea Rusiei. Deși nu se afirmă direct că există o amenințare iminentă, se menționează că „nu poate fi exclusă”. Iulian Chifu susține că această nouă formulare are o importanță semnificativă pentru România.
„Pentru România au fost foarte importante câteva elemente. În primul rând, recalibrarea a ceea ce se numește apărare înaintată - descurajarea și apărarea făcută după noile planuri regionale care includ, și veți regăsi în premieră în Declarația Summitului NATO, amenințarea Rusiei. O știam, dar se notează acolo: „Nu poate fi exclusă amenințarea unui război pe termen lung, pe scară largă, împotriva statelor NATO”.
Deci formularea e făcută: „nu poate fi exclusă”. Nu e asumată ca fiind amenințare, dar, iată, termină, în mod automat, o replanificare pe noile coordonate, ceea ce pentru România înseamnă foarte mult.", a spus Iulian Chifu.
Iulian Chifu a menționat că NATO crește semnificativ prezența pe flancul estic pentru a face față unui potențial conflict cu Rusia. Potrivit acestuia, cel mai important aspect se referă la securitatea și libertatea de circulație în Marea Neagră, unde NATO a asumat responsabilitatea garantării acestor elemente.
„Deja avem indicația foarte clară a creșterii prezenței NATO pe teritoriu, o evaluare făcută cu o creștere între 35-50 de brigăzi pe tot flancul estic, în așa fel încât NATO să poată face față unui război pe scară largă, de mare intensitate, pe termen lung, cu Federația Rusă.
Pe lângă aceste elemente, sunt componente extrem de importante care țin de industria de apărare și achiziții și producție comună, transfer tehnologic nou, limitarea și ridicarea barierelor între aliați și respectiv livrarea capabilităților necesare, cercetare în domeniul tehnologic făcut la NATO prin diferitele instrumente.
Poate partea cea mai importantă este cea referitoare la Marea Neagră pentru că, în privința Mării Negre, e adevărat, suntem la nivel de garanții. Avem susținerea deplină și asumarea de către Alianță a securității și libertății de circulație în Marea Neagră, un lucru foarte important.", a mai spus Iulian Chifu.
Iulian Chifu a subliniat că summitul NATO a inclus nu doar Consiliul NATO-Ucraina și Declarația finală, ci și încheierea unor acorduri bilaterale importante în marja summitului.
„Aș mai adăuga un element, pentru că summitul NATO nu a însemnat doar Consiliul NATO-Ucraina și nu a însemnat doar Declarația finală a summitului, ci, în marja acestui summit, au fost încheiate și acorduri bilaterale.", a spus Iulian Chifu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci