Discuția telefonică între Angela Merkel și Traian Băsescu nu a fost încă desecretizată.
Poate vom afla, peste zeci de ani, din documentele germane. Astăzi, nu știm exact ce a vorbit președintele suspendat cu cancelarul german, în iulie 2012. Cert este că Angela Merkel a dat un comunicat în aceeași zi, considerând că este inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o țară membră a Uniunii Europene. Merkel a spus că Germania va susține Comisia Europeană, dacă acesta va lua măsuri după ce România a încălcat aceste principii.
Traian Băsescu a negat că Merkel i-ar fi cerut informații despre suspendare. Liderii europeni se informează de la ambasadele lor, a spus Băsescu. ”De multe ori, însă, li se par lucrurile atât de grave încât vor sa aibă o confirmare de la cineva care știe foarte bine Constituția”-adică de la președintele suspendat.
Dar ce se întâmplase, cum încălcase coaliția PNL-PSD principiile statului de drept? Pentru a-l putea suspenda pe Băsescu, majoritatea parlamentară a schimbat legea Curții Constituționale, a revocat Avocatul Poporului și a modificat Legea referendumului.
De aceasta e important conținutul convorbirii Merkel-Băsescu. Ce a fost atât de grav, în 2012, încât Angela Merkel să ceară confirmări de la București?
Întreb fiindcă, de ceva vreme, PNL atacă Avocatul Poporului. O fi informat-o Ambasada Germaniei pe dna cancelar de intenția anunțată de Florin Roman. Liderul peneliștilor din Cameră a cerut, azi, cu subiect și predicat, revocarea dnei Renate Weber. Așteaptă Germania ca PNL să pună în aplicare și amenințările la adresa CCR? Revocarea Avocatului și schimbarea legii CCR or fi fost în litera și spiritul Constituției, și doar legea referendumului a încălcat statul de drept?
Sau, poate, fiindcă PNL are 20% în Parlament, acum e mai curat constituțional decât atunci când PNL-PSD aveau 58%?
P.S.
În Justiție, nimeni, niciodată nu dă vina pe avocați pentru o decizie sau alta. Că sunt reproșuri la adresa judecătorului sau a procurorului, da. Dar avocatul nu decide. Dacă ai dreptate, dacă ai respectat Constituția, cu ce te deranjează trimiterea la Curtea Constituțională?
De fapt, minoritatea aflată acum la Putere e deranjată de prea multă democrație: dacă nu știi sau nu vrei să respecți regulile de circulație, cel mai comod e să nu existe nici camere de supraveghere, nici agenți de la Rutieră în trafic. Atacul la Renate Weber e un atac la democrația constituțională, o încercare de a distruge mecanismele care pot limita abuzurile Puterii. Sunt curios ce zice cineva care știe foarte bine Constituția?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News