În timp ce se așteaptă recursul directorului Intact, mișcări importante s-au desfășurat pe tabla de șah a politicii. Monarhiștii au văzut Casa Regală scoasă din proiectul viitoarei Constituții. Cu promisiunea că se va discuta, cândva, despre rolul acesteia. Cel mai probabil, spre toamnă, când nu va mai fi timp, așa că problema va fi expediată într-un viitor incert. Dar, asta se și aștepta. Doar n-o să lase partidele angrenate în cursa pentru președinție loc unei monarhii constituționale.
Pragul electoral a fost scăzut la 30 de procente. Dacă mișcarea se efectua acum un an…Astăzi, singurul efect, pe termen scurt, ar fi validarea noii Constituții. Cu o condiție: să nu se scârbească lumea atât de mult încât să nu se prezinte nici măcar o treime la urne. Nici nu cred că are cineva un interes arzător pentru o nouă lege fundamentală. Toate partidele, includiv PSD, se vor confrunta cu opoziția baronilor locali la regionalizare. PNL nu ar dori reducerea prerogativelor prezidențiale, dacă tot speră la fotoliul de la Cotroceni. UDMR are în program boicotarea articolului 1, iar PDL și PPDD zic mersi dacă pică un proiect important al USL.
PSD susține uninominalul pur- o altă decizie cu impact! Un mesaj de forță, pe linia discursului din 2012. Scurtă vreme după ce purtătorul de cuvânt al PSD a făcut anunțul, Relu Fenechiu, lider important al PNL, a recunoscut că o astfel de lege electorală avantajează partidul cel mai puternic. Imediat a afirmat că, personal, susține legea, dar ce te faci că și Vasile Blaga se opune, la rândul său, folosind argumentul că partidele mari iau totul? Se dau iar apă la moară scenariilor care văd o posibilă o nouă alianță DA, după separarea lui Traian Băsescu de PDL.
Precizarea lui Fenechiu (cea cu susținerea) vine după alt gest politic important. Poate cel mai important. Scandalul SRS a fost stins printr-un acord în interiorul USL, anunțat chiar în aceeași zi. Uniunea va avea un Cod de conduită, astfel încât membrii partidelor din USL să ”nu mai fie în același timp și la guvernare și în Opoziție”. Acordul permite menținerea USL și pare a rezolva o problemă grea din arcul guvernamental.
Însă, cu excepția Codului de conduită, care depinde exclusiv de înțelegerile dintre Ponta și Antonescu, propunerile politice amintite au nevoie și de aprobarea lui Traian Băsescu. Altfel spus, a Curții Constituționale, unde se va ajunge în câteva zile la un raport 6/3, din perspectivă prezidențială. Abia la CCR se va testa valabilitatea acordului de coabitare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu