Dumitru Prunariu a oferit detalii inedite despre călătoria sa în spațiul cosmic.
Publicitate
Dumitru Prunariu, care vine sâmbăta aceasta la „Tu urmezi!”, difuzat la 20:00, la Kanal D, este o sursă inepuizabilă de povești extraordinare. Dumitru Prunariu va oferi detalii inedite despre călătoria sa în spațiul cosmic. Acesta povestește cum a reușit să strecoare o legătură de ceapă în naveta spațială, complice fiindu-i chiar doctorul care îl însoțea la rampa de lansare.
„Unul dintre colegii mei chiar voia să mănânce ceapă proaspătă și soția lui mi-a trimis-o prin doctorul care ne însoțea până la rampa de lansare. Am băgat-o în buzunarul în care țineam mănușa cosmică. Am luat-o pe ascuns, nu aveam voie. Lista obiectelor permise era foarte strictă. De aceea mi-a și fost dată înainte să mă sui în rachetă, pe rampa de lansare, acolo nu ne mai controla nimeni”, povestește amuzat Dumitru Prunariu.
Ce alte lucruri extraordinare va împărtăși Dumitru Prunariu despre unica și inegalabila experiență a zborului din spațiu, dar și cum va face față concurentul căruia îi va adresa întrebări din domeniul care l-a făcut celebru pe singurul astronaut român veți putea afla urmărind ediția de sâmbătă a game show-ului „Tu urmezi!”, difuzată de la ora 20:00, la Kanal D.
Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a dezvăluit ce sport a practicat în tinereţe.
„Aveam o sănătate foarte bună, nu înseamnă absolută, dar foarte bună. Tatăl meu coordona secția de lupte greco-romane de la Clubul Uzinelor Steagul Roșu. Nu era sportiv, dar o coordona pentru că avea posibilitatea să ofere avantaje sportivilor care făceau parte din sculărie, muncitorii din secția lui.
Dintre aceștia au ieșit campioni mondiali, cum ar fi Valeriu Bularca, care a ieșit și vicecampion olimpic. Mă antrenam cu el pentru că era prieten bun cu tata, îi era subordonat la fabrică. Bularca a devenit profesor de sport și coordona un club sportiv în Brașov. Când am crescut, eram mai firav, iar tatăl meu m-a întrebat dacă nu vreau să fac sport și m-a dat pe mâna lui Valeriu, căruia i-a spus Ți-l dau pe mână, scote din el un om adevărat.
Doi ani de zile am făcut lupte greco-romane, eram deseori învățat cum să-mi protejez urechile pentru că nu existau căști atunci și riscai să ai urechi butucănoase”, a spus Dumitru Prunariu, citat de Prosport.
„Meseria asta nu e chiar accesibilă, dar trebuie să perseverezi. În primul rând, este foarte important să înţelegi importanţa ştiinţelor în acest context, să te dedici unui anumit domeniu de studiu care are tangenţă cu spaţiul cosmic, să cauţi să intri în anumite proiecte ale unor instituţii care promovează activităţi spaţiale şi apoi să speri, să visezi. Probabil, la un moment dat, va veni momentul în care vei fi selecţionat. Chiar dacă nu, oricum vei avea satisfacţia să lucrezi în acest domeniu fascinant. Atât de multă tehnologie, ştiinţă, nu se găseşte în multe alte domenii", a declarat Dumitru Prunariu în exclusivitate pentru DC NEWS.
„Spaţiul cosmic influenţează funcţionarea organismului. Cosmonauţii trec printr-un proces de adaptare acută la imponderabilitate, apoi prin readaptare la condiţiile terestre. Depinde şi de durata pe care o petreci acolo, unii au ulterior anumite afecţiuni, alţii sunt apţi pentru noi zboruri cosmice. Recordul este de şapte zboruri în spaţiu, ca profesionist, şi aparţine unui american. Este o meserie în sine! Desigur, mai puţin pentru turişti, pentru cei care vor să se plimbe pur şi simplu, aşa cum a făcut ultimul echipaj trimis de Elon Musk, Inspiration 4", a mai precizat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News