Ce amendă primești în 2023 dacă faci gălăgie în orele de liniște

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Se măreşte amenda pentru cei care fac gălăgie şi îşi deranjează vecinii în timpul orelor de odihnă.

Legea prevede două intervale orare în care se interzice gălăgia la bloc. Între aceste ore, nimeni nu are voie să-și deranjeze vecinii cu petreceri, muzică dată la maxim sau lucrări de restaurare în apartament care presupun folosirea de bormaşini, polizoare, picamere etc.

Mai exact, Legea 61/1991 spune, negru pe alb, că în intervalele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00 trebuie păstrată liniștea la bloc pentru a se evita sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice. În plus, zgomotele puternice de orice natură nu sunt admise în comunitățile de locuințe, indiferent de oră.

„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă. Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991.

Trebuie ştiut că perturbarea liniștii în intervalele stabilite de lege se sancționează cu amenzi între 500 și 1.500 de lei. Chiar şi cei care îşi deranjează vecinii chiar și în afara orelor reglementate riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

Organizarea de petreceri şi utilizarea de aparatură muzicală în apropierea blocurilor astfel încât să fie tulburată liniștea locatarilor se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.

Cât despre cei care sfidează regulile de conviețuire la comun în mod repetat, aceştia vor avea şi mai mult de scos din buzunare. Dacă cel amendat face scandal din nou într-un interval 24 de ore de la săvârșirea primei contravenții, suma pe care va trebui să o plătească ajunge chiar și până la 6.000 de lei, plus muncă în folosul comunității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel