Ce amenzi primeşti dacă arunci obiectele vechi în faţa blocului. Poți risca și închisoarea!

foto: Freepik
foto: Freepik

S-a stricat canapeaua și vrei să scapi de ea? Nu o arunca în fața blocului!

Mobila veche nu trebuie abandonată în mod neglijent și nici depozitată în afara blocului cu speranța că va fi luată de către altcineva. Acest lucru poate atrage amenzi serioase dacă ești surprins de autorități. Pentru obiectele casnice folosite îndelung, precum saltele și mobilier, sau pentru deșeurile rezultate în urma renovărilor sau construcțiilor, este necesar să respecți un proces diferit.

Lăsarea mobilei la întâmplare pe domeniul public este interzisă conform Legii 17/2023, principala lege referitoare la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, aduse de OUG 92/2021. Mai exact, fapta este pasibilă de sancțiuni pecuniare între 30.000 și 45.000 de lei și, după caz, se aplică și sancțiunea contravențională suplimentară a confiscării vehiculelor, bunurilor și mijloacelor utilizate în comiterea contravenției privind abandonul/aruncarea/eliminarea deșeurilor în zone neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora, după caz, conform avocat.net. În plus, cei care aruncă ilegal deșeuri trebuie să curețe zona și să suporte, pe lângă amenda aplicată, costurile asociate eliminării gunoaielor.

În situația în care cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, se poate aplica pedepsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor. De asemenea, s-a reintrodus obligativitatea existenței unui specialist în managementul deșeurilor în toate organizațiile. În cazul organizațiilor care dețin autorizație de mediu, persoanele responsabile de managementul deșeurilor trebuie să fie instruite în prevenirea generării de deșeuri și în gestionarea acestora, inclusiv a substanțelor periculoase, după absolvirea unor programe de perfecționare și specializare recunoscute la nivel național.

Acceseaza programul „Rabla pentru mobilier”

Deșeurile provenite din renovarea sau construirea casei, colectarea, sortarea și depozitarea lor se fac contra cost. Recomandarea este de a lua legătura cu operatorul de salubritate din zona în care se află locuința sau cu alte firme specializate din domeniu. De asemenea, te poți înscrie într-unul din programele Rabla pentru mobilier derulat de către mai mulți retaileri din România, potrivit tenews.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel