Odată cu ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, 6 decembrie, oamenii dau startul la forfota pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, dar pare că societatea contemporană uită ceva esențial și cade într-o capcană.
Oamenii din 2024 tind, mai mult ca oricând, să alunece pe o pantă periculoasă pentru suflet, nu pentru stomac. Practic, după cum vedem cu toții, sărbătoarea Sfântului Nicolae începe, din punct de vedere laic, lumesc, cu câteva zile înainte, atunci când adulții dau năvală în magazine, pentru a cumpăra cadouri, jucării, alimente etc, în special copiilor și oamenilor nevoiași.
Acest fapt se datorează faptului că Sfântul Nicolae este foarte popular, datorită bunătății și milostivirii sale nemaiîntâlnite. Dar acest lucru absolut normal, firesc, poate să fie o capcană, dacă nu suntem atenți și la semnificația pe verticală a sărbătorii, nu doar pe orizontală.
De fapt, bunătatea Sfântului Nicolae anticipează și ne pregătește să pricepem mai bine marea iubire și jertfă a Lui Dumnezeu Tatăl, Care a trimis pe unicul Său Fiu în lume pentru mântuirea oamenilor.
De reținut este faptul că Sfântul Ierarh Nicolae este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor aflați în temniţă şi primejdii. De asemenea, este ajutătorul săracilor, al celor nedreptăţiţi și protector al fecioarelor şi al călugărilor. Aşa cum arată istoria vieţii sale, Sfântul Nicolae a săvârșit multe minuni, încă din timpul vieții sale de pe pământ.
Foto Andrei Itu - DC News
O chestiune, care trebuie luată în seamă, este cea legată de semnificația sărbătorii Sfântului Nicolae și de ce pare că societatea cade într-o extremă, de a încerca să înlocuiască adevărata semnificație a sărbătorii, cu un substitut orizontal, comercial, cu un așa-zis ”moș” care aduce jucării, daruri și cam atât.
Dar acest ”moș” nu e altcineva decât Sfântul Nicolae, milostivul, darnicul, blândul, dar și fermul, dreptul apărător al creștinismului. Dacă s-ar păstra un echilibru între partea lumească și partea sufletească, duhovnicească a sărbătorii ar fi ideal.
Miercuri seară, într-un mall din Cluj, erau cozi de oameni, de zeci de metri, așteptând la casele de marcat. Însă aceaste ipostaze pot fi exemplificate, de fapt, în fiecare seară din luna decembrie, în oricare centru comercial din România. Hypermarket-urile sunt pline de oameni care își umplu coșurile până la refuz cu ce au nevoie, dar și cu ce nu au nevoie. Apoi, după sărbători, suntem iar printre primii la risipa de alimente.
Foto
Sfântul Nicolae s-a născut în secolul al III-lea în Patara, un oraș din Asia Mică, astăzi în Turcia. Sfântul Nicolae provenea dintr-o familie bogată, dar și evlavioasă. Încă din tinerețe, Sfântul Nicolae și-a dedicat viața slujirii Lui Dumnezeu, ajungând preot și apoi episcop al Mirei Lichiei. Sfântul Nicolae a trăit în timpul persecuțiilor contra creștinilor sub împărații Dioclețian și Maximian. A fost întemnițat pentru credința sa.
După ce împăratul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milano în anul 313, care a adus libertate creștinismului, Sfântul Nicolae a revenit în funcția de episcop. Sfântul Nicolae a fost un om blând, dar și un ferm apărător credinței creștine. A participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325, unde a combătut erezia ariană. La Sinod au participat 318 episcopi din toată lumea, printre care și Marcus al Tomisului. Sfântul Nicolae s-a mutat la Domnul în jurul anului 343. Moaștele sale au ajuns în Bari, Italia, în anul 1087, devenind un loc de pelerinaj renumit.
Foto
Foto Andrei Itu - DC News
Foto Andrei Itu - DC News
Numeroase minuni a făcut Sfântul Nicolae, dar nu ne ajung paginile pentru a le scrie. Sf. Nicolae îi sunt atribuite numeroase fapte bune către cei săraci şi năpăstuiţi, dar și miracole. Una dintre cele mai cunoscute fapte bune ale Sfântului este cu tatăl care avea trei fete şi care fusese, probabil, bogat, dar care ajunsese fără bani și voia să își ofere fetele spre desfrânare.
Se spune că seara, de câte ori gândul acesta îl avea bărbatul respectiv, Sfântul Nicolae, episcopul locului, punea, în taină, o pungă cu galbeni în curtea lui, astfel încât să nu dea fetele spre pierzare. După ce găsea banii, tatăl fetelor îi mulțumea Lui Dumnezeu și se tot întreba cine este binefăcătorul său. Căci sărăcia şi lipsa aruncă pe om în multe păcate, spunea părintele Cleopa Ilie.
Foto - Andrei Itu DC News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci