Ce ar câștiga PSD și PNL dacă ungurii rămân definitiv aliații PDL

ponta
ponta

Liderul principalului partid de opoziție, Victor Ponta, a  declarat, vineri, la Bistriţa, că nu crede că partidul său va face vreo ofertă Aparent, declarația s-ar putea înscrie în strategia opoziției de a acționa pe diferite paliere, corespunzătoare fiecărei categorii de public vizate. Astfel, PSD se distanțează de UDMR,  țintind un electorat în vârstă, reticent în legătură cu maghiarii, în vreme ce pentru PNL, care are un electorat mai deschis, această problemă nu se pune.

Distanțarea de UDMR se încadrează și în altă strategie a Opoziției, care oficial se declară gata să satisfacă dorința românilor de a pune capăt guvernării Băsescu Boc, dar pe de altă parte ar prefera să preia puterea după reînceperea creșterii economice. Până se termină criza, PSD și PNL preferă să asiste la declinul PDL, așteptând să obțină controlul Parlamentului, în 2012. Astfel s-ar explica de ce nu au fost făcute eforturi de a se atrage parlamentari independenți sau ai PDL, la ultima moțiune de cenzură, care a avut un scor mai slab decât cea din vara anului 2010. UDMR chiar a replicat, prin Marko Bela, că este anormal să se ceară votul formațiunii pentru moțiune, în vreme ce se respinge legea Educației, un obiectiv fundamental al maghiarilor.

Planul de distanțare de UDMR are și considerente de aritmetică parlamentară. Dacă criza se adâncește, iar sondajele vor confirma dezastrul Coaliției, cu doar 20 de ”tradători”  s-ar putea trece la suspendarea președintelui/debarcarea lui Boc. Pentru ce să păstrezi în noul Parlament 32 de parlamentari UDMR? O propunere de modificare a Constituției care să-i lege definitiv pe unguri de Băsescu (de pildă să schimbe atribuțiile președintelui și să elimine partidele etnice din Parlament)  ar avea  șanse să obțină sprijin popular.

Acesta este, de fapt, riscul major pentru UDMR, care începe să fie contestat și în interiorul minorității naționale pe care o reprezintă, maghiarii de rând suferind la fel ca restul românilor pentru ca parlamentarii formațiunii să beneficieze de roadele guvernării alături de Boc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel