Ce ar fi dus la dispariția Atlantidei

foto: Freepik
foto: Freepik

A existat cu adevărat Atlantida sau este totul doar un mit?

Atlantida este considerată, în principiu, o legendă, și asta pentru că nu s-au găsit suficiente dovezi științifice concrete care să ateste că un astfel de loc a existat vreodată. Povestea despre Atlantida provine din dialogurile lui Platon, filosoful grec antic, în special din lucrările "Critias" și "Timaios", scrie surfertoday.com.

Există diverse teorii și speculații cu privire la existența Atlantidei. Unii cercetători cred că povestea despre Atlantida are o bază în realitate, iar insula ar fi putut reprezenta o civilizație avansată care a dispărut într-un eveniment natural catastrofal, precum un cutremur sau erupție vulcanică. Alții consideră că Atlantida este pur și simplu o creație mitologică sau o alegorie utilizată de Platon pentru a transmite un mesaj moralizator și atât.

O teorie intrigantă sugerează că Atlantida ar fi putut fi localizată pe insula Thira (Santorini). Conform acestei ipoteze, Atlantida ar fi fost mai extinsă decât Libia și Asia la un loc, permitând accesul către alte insule îndepărtate. În prezent, Atlantida, cunoscută și ca insulă „pierdută” sau subcontinent în Atlantic, este privită ca o utopie. Cu toate acestea, perspectiva lui Platon asupra Atlantidei este distinctă, descriind un loc care reprezintă o civilizație bogată, avansată tehnologic și puternică militar.

Cu toate că Atlantida rămâne o enigmă, teoriile privind posibila sa localizare oferă un cadru fascinant pentru explorarea trecutului și pentru înțelegerea cum miturile pot influența percepțiile noastre asupra istoriei. 

Insula înghițită de Atlantic

Tot Platon a fost cel care a povestit în „Dialoguri” și cum a dispărut misteriosul imperiu situat în Oceanul Atlantic. Imensa insulă ar fi fost rasă de pe fața Pământului din cauza unor cataclisme naturale care au avut loc cu 9.000 de ani înainte de Hristos.

Se mai crede că Atlantida ar fi fost distrusă în urma erupției vulcanului de pe insula Thira, urmată rapid de un cutremur extrem de puternic. În doar o zi și o noapte, insula ar fi fost complet acoperită de apele oceanului. Specialiștii în oceanografie susțin că în această parte a Atlanticului există o imensă barieră de mâl, ceea ce face navigația periculoasă iar navele se pot scufunda ușor.

Această interpretare detaliată adaugă o notă dramatică mitului Atlantidei, oferind o posibilă explicație naturală pentru presupusa sa dispariție. Totuși, merită menționat că aceasta rămâne o teorie, iar detalii precise privind distrugerea Atlantidei în urma erupției vulcanice și a cutremurului nu pot fi confirmate din lipsa probelor științifice directe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel