Ce ar însemna arestarea lui Vladimir Putin? Reacția Kremlinului, după declarațiile președintelui Africii de Sud

Ce ar însemna arestarea lui Vladimir Putin? Reacția Kremlinului, după declarațiile președintelui Africii de Sud / Foto: Kremlin.ru
Ce ar însemna arestarea lui Vladimir Putin? Reacția Kremlinului, după declarațiile președintelui Africii de Sud / Foto: Kremlin.ru

Kremlinul a spus ce ar însemna arestarea președintelui rus Vladimir Putin.

Kremlinul a spus că Moscova nu a transmis nicio amenințare împotriva autorităților sud-africane în legătură cu posibila arestare a președintelui rus Vladimir Putin în timpul participării sale la summitul BRICS, dar a avertizat ce ar însemna un atac asupra liderului rus, scrie Interfax.

Solicitat să comenteze rapoartele conform cărora Moscova i-ar fi spus clar Pretoriei că posibila arestare a lui Putin echivalează cu o declarație de război, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a răspuns: "Nimeni nu a dat nimănui nimic de înțeles".

VEZI ȘI: Liderii din Africa acuză că sunt ”înjunghiați în spate” de Putin, după suspendarea acordului pentru cereale. ”Va avea consecințe grave”

"Prin urmare, nu este nevoie să explicăm nimic nimănui aici", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ce a spus președintele sud-african

Anterior, o serie de instituții de presă, citând mărturia președintelui sud-african, Cyril Ramaphosa, au scris că acesta ar fi comparat ipotetica arestare a lui Putin la summitul BRICS la cererea Curții Penale Internaționale (CPI) cu o declarație de război împotriva Rusiei.

"Ar fi o exercitare nesăbuită, neconstituțională și ilegală a puterilor conferite guvernului de a declara război Rusiei prin arestarea președintelui Putin", a fost citată mărturia lui Ramaphosa de portalul local News24.

Potrivit presei, președintele Africii de Sud a spus că "intrarea în război" cu Rusia ar fi contrară constituției sud-africane.

VEZI ȘI: Președintele Africii de Sud spune că arestarea lui Putin la summitul BRICS de la Johannesburg ar echivala cu o declarație de război contra Moscovei

Mandatul de arestare pe numele lui Putin, emis în luna martie

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis în martie 2023 un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Moscova insistă asupra ilegalității și nulității hotărârii judecătorești. Judecătorul și procurorul CPI implicați în decizie au fost trecuți pe lista de urmăriți în Rusia.

Summitul BRICS este planificat să aibă loc în august anul acesta la Johannesburg (Africa de Sud). La începutul lunii iulie, Peskov a raportat că Putin nu a decis încă formatul participării la acest eveniment. Recent s-a afla că președințe rus nu va merge la summit, ci îl va trimite în locul lui pe Serghei Lavrov.

VEZI ȘI: Putin se va alătura summitului BRICS de la Johannesburg prin videoconferinţă, spune Kremlinul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel