Oamenii anului 1900 credeau că zborul va fi la îndemâna oricui in secolul XXI, că vor exista tot felul de maşinării ce vor înlesni muncile grele şi vor exista case cu motor pe care să le muţi oriunde doreşti.
Autor: Anda Anton
Câteva cărţi poştale vechi vor ilustra imaginaţia oamenilor:unele au fost realizate de desenatori francezi şi editate cu ocazia marii Expoziţii Universale de la Paris, din anul 1900, altele provin din Germania şi au fost tipărite în scop publicitar.
Aceste expoziţii erau de mare interes pe atunci, acolo fiind prezentate cele mai noi invenţii si ideeile îndrăzneţe asupra viitorului.
Privindu-le observăm marele interes al oamenilor asupra zborului; ei asociau fiecărui individ un aparat individual de zbor, iar pentru deplasarea colectivă, lumea îşi punea speranţa în dirijabile ce şi le închipuiau şi în luptele aeriene.
Străbunicii noştri întrevedeau distracţii inspirate de cele de pe uscat, de care erau pasionaţi oamenii pe atunci, dar care ar fi urmat să se desfăşoare în mediul submarin: curse de peşti în loc de curse de cai, partide de călărie pe cai de mare uriaşi etc.
Viziuni îndrăzneţe se vehiculau şi în domeniul comunicaţiilor, intr-o vreme în care singurul mijloc de informare erau ziarele, oamenii îşi imaginau un jurnal ascultat,nu citit.Pe lângă aceste lucruri se gândeau şi la un sistem de transmitere a imaginilor la distanţă.
Fascinaţi de capacităţile uimitoare ale elecricităţii, oamenii întrevedeau un viitor automatizat care ar fi scutit fermierii, de exemplu, de la muncile istovitore; aceştia ar fi coordonat maşinăriile de la un pupitru, totul realizându-se mult mai uşor, la fel ar fi procedat şi pentru curăţenia din casă, acţionând tot felul de electrocasnice care să facă treaba singure.
În spiritul eliminării efortului din viaţa de zi cu zi, se preconiza învăţarea prin activarea creierului cu ajutorul unor electrozi;profesorul nu mai are altă treabă decât să toarne cărţile pe care le-a ales în pâlnia unui aparat; un elev învârte o manivelă pentru a genera electricitate şi se presupune ca în interiorul aparatului se desfăşoară un proces complex prin care cărţile sunt citite, informaţia din ele este extrasă şi transformată în impulsuri electrice, care sunt transmise creierelor copiilor.
Acum un veac oamenii visau şi case cu motor, un tun pentru vreme bună şi o gastronomie care să ţină mai mult de laborator decât de fermă, ceea ce am reuşit să realizăm pană in prezent;avem rulote, tunuri de vreme bună, care au fost folosite la jocurile olimpice de la Beijing in 2008 cât despre gastronomie, stim cu toţii că ne-am apropiat mult de această viziune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News