Reînvie interesul oamenilor de știință pentru Antarctica.
O echipă internațională de cercetători a realizat un foraj de proporții în scoarța Antarcticii, reușind să extragă o mostră de gheață estimată a avea cel puțin 1,2 milioane de ani. Proiectul, denumit Beyond EPICA, are ca scop obținerea unor date esențiale despre schimbările climatice și atmosferice ale planetei, precum și înțelegerea factorilor care stau la baza variațiilor frecvenței erelor glaciare.
Deși nu este cel mai vechi eșantion găsit vreodată, acest eșantion sugerează o cronologie continuă, crucială pentru studierea variațiilor climatice de-a lungul timpului. Eșantioane mai vechi, precum cel de 2,7 milioane de ani, nu au oferit o imagine completă, fiind obținute prin procese naturale, potrivit The Byte.
Această procedură revoluționară marchează depășirea unei bariere aparent imposibil de depășit până acum, de 800.000 de ani, datorită topirii obișnuite a gheții la adâncimi mari. Eșantioanele extrase anterior de EPICA au arătat că nivelurile gazelor de seră au rămas stabile în ultimele 800.000 de ani, până la Revoluția Industrială, când au început să crească cu 50%. Prin analiza acestui nou eșantion, cercetătorii speră să obțină o înțelegere mai detaliată a perioadei dintre 900.000 și 1,2 milioane de ani în urmă, cunoscută sub denumirea de Tranziția de la mijlocul Pleistocenului.
În această perioadă, ciclurile climatice ale Pământului au suferit schimbări majore, trecând de la intervale de 40.000 de ani la 100.000 de ani, un fenomen care încă nu este pe deplin înțeles de comunitatea științifică. Mmostra va fi transportată în Europa pentru analize suplimentare, iar cercetătorii speră că va oferi noi perspective asupra schimbărilor climatice din trecutul îndepărtat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci