Cu Ungaria avem un deficit comercial apropiat de cel cu China, de peste 2 miliardede euro în ultimul an. Noi importăm mai mult decât exportăm în Ungaria, o țară cu mai puțin de jumătate din populația țării noastre. La fel ca și polonezii, ungurii au pus accentul pe producție și export, pe cercetare, pe competitivitate, iar noi pe consum. Deficitul comercial pe care-l avem cu Ungaria îl depășește chiar și pe cel pe care îl înregistrăm cu Germania.
Pe primele zece locuri în topul partenerilor comerciali cu care înregistrăm deficit comercial regăsim: China, Ungaria, Germania, Polonia, Olanda, Austria, Federaţia Rusă, Kazahstan, Slovacia şi Belgia iar excedent comercial în anul 2015 înregistrăm cu: Marea Britanie, Egipt, Norvegia, Algeria, SUA, Arabia Saudită, Liban, Republica Moldova, Maroc şi Iordania (vezi detalii în Tabelul nr. 1 şi Tabelul nr. 2).
Cum poate o naţiune cu mai puţin de jumătate din populaţia României să exporte produse în valoare de 72,3 miliarde de euro în interiorul Uniunii Europene şi 16,5 miliarde de euro în exteriorul Uniunii? România exportă produse în valoare de40,2 miliarde de euro în interiorul Uniunii Europene şi doar 14,3 miliarde de euro în exteriorul Uniunii, potrivit ultimelor date disponibile pentru anul 2015, la Eurostat.
Ce ne desparte de Ungaria? Ungaria are în plus față de România:
- peste 100 de mii de firme active în economie
În Ungaria funcționează peste 528 de mii de firme, comparativ cu România unde numărul firmelor este de 425 de mii, potrivit ultimelor date oficiale disponibile laEurostat. Analizând comparativ structura întreprinderilor active în funcție de mărimea lor am observat că numărul microîntrepinderilor din Ungaria este mai mare cu aproximativ 127 de mii faţă de România.
- peste 10 mii de cercetători
Ungaria are cu peste 10 mii de cercetători mai mulți în mediul privat decât România, iar ponderea cheltuielilor totale de cercetare - dezvoltare în anul 2014 era:
- 1,37% din PIB în Ungaria (din care 0,98% în sectorul privat), față de
- 0,38% din PIB în România (din care 0,16% în privat).
Numărul cercetătorilor şi ponderea cheltuielilor pe sectoare de performanţă se regăsesc detaliate în Tabelul nr. 3 şi Tabelul nr. 4.
- aproape o mie de kilometri de autostradă în plus
Ungaria are peste 1.600 de kilometri de autostradă, iar România doar 644 de kilometri de autostradă, potrivit ultimelor date furnizate de Eurostat.
- 2 milioane de turişti străini în plus anual
Numărul turiştilor străini înregistraţi în structurile de primire turistică din Ungaria este de aproximativ 4,6 milioane, cu peste 2 milioane de turişti străini în plus faţă de România.
Unde stă România mai bine decât Ungaria?
Culmea, că noi stăm mai bine la raportări...România se așează pe locul 37 la nivel mondial, puţin mai bine decât Ungaria – locul 42, în ceea ce priveşte raportările noastre legate de uşurinţa de a face afaceri, potrivit Raportului Doing Business pentru anul 2016. Ceva nu miroase a bine în aceste raportări rupte de realitatea și evidențele economice: ori raportările noastre sunt eronate, ori e mai ușor să faci afaceri la noi, dar nu le facem.
Pentru a reclădi forța economică inteligentă a României vă reamintim cele 10 propuneri concrete publicate recent la DCnews: http://www.dcnews.ro/mobile/revolu-ie-in-economia-romanesca-800-000-de-locuri-de-munca-salarii-de-1-000-de-euro_511981.html
* Titlul aparține redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News