CE avertizează: ”Peisajul de securitate al UE s-a deteriorat”. Bruxelles plănuiește să devină centru de achiziție pentru muniție

Foto Ilustrativ/Pexels Skitterphoto
Foto Ilustrativ/Pexels Skitterphoto

Comisia Europeană a întocmit lista capacităților militare ale țărilor membre și avertizează că ”peisajul de securitate al UE s-a deteriorat”. 

S-a făcut referire la apărarea antiaeriană, dar și tancurile și forțele navale cât și la obstacolele în calea mobilității și logisticii. Mai mult, se pare că există găuri în rețeaua de sateliți și în securitatea IT. Ca să nu mai vorbim de debursarea bruscă a muniției trimise armatei ucrainene și încă neînlocuite, potrivit Europa Today.

Lista deficiențelor armatelor UE întocmită de Comisia Europeană este lungă

Un document, publicat de El Pais și citat de Europa Today, care a fost pregătit pentru următorul summit extraordinar de la Bruxelles, lansează un avertisment îngrijorător: Europa nu este pregătită pentru un scenariu de război deschis împotriva Rusiei.

Lista problemelor structurale și organizatorice, pe care Executivul UE le-a aliniat la cererea însăși a statelor membre, ”include apărarea antiaeriană pentru a proteja orașele sau infrastructurile cheie de atacurile cu rachete, drone de supraveghere și avioane de luptă, tancuri și forțe navale".

La această lipsă de arme la scară largă ”se adaugă obstacole în calea mobilității și logisticii, absența unei rețele de conectivitate prin satelit cu acoperire europeană și criptată, găuri în securitatea cibernetică și lipsa de muniție după transporturile de materiale pentru a ajuta armata ucraineană”. 

Comisia Europeană a cerut statelor membre consolidarea capacităților

Din aceste motive, Comisia Europeană, prezidată de fostul ministru german al Apărării, Ursula von der Leyen, a cerut guvernelor celor 27 să-și consolideze rapid capacitățile.

Cursa înarmărilor este urgentă deoarece agresiunea rusă împotriva Ucrainei ”a deteriorat substanțial peisajul securității din Uniunea Europeană” și a crescut ”amenințările”.

Proiectul documentului de la Bruxelles subliniază modul în care războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei a scos la iveală ”efectele negative, nu doar de ani, ci de decenii, ale cheltuielilor scăzute pentru apărare în timp de pace”.

Cheltuieli crescute 

Conform calculelor Comisiei, până acum cheltuielile totale ale țărilor UE pentru apărare au fost în jur de 200 de miliarde de euro pe an. Totalul ar trebui să crească cu 60 de miliarde dacă cele 21 de state membre care fac parte din NATO vor atinge obiectivul de a investi echivalentul a 2% din PIB în apărare.

Dar orice noi investiții naționale nu vor fi suficiente pentru a îmbunătăți starea de securitate a Bătrânului Continent dacă nu există o coordonare reală între armate, care până acum a fost schițată doar în contextul Pesco, adică politica de cooperare în apărare lansată de „UE în 2015 și în urma războiului din Crimeea. 

Potrivit Comisiei, o fragmentare a cheltuielilor la nivel național riscă să ajungă să alimenteze industriile de armament non-europene.

Achiziții comune

Prin acest document, Comisia speră să reușească în sfârșit să obțină o adevărată centralitate în coordonarea apărării europene. Primul pas posibil în această direcție se referă la nevoile cele mai urgente, precum reaprovizionarea stocurilor de muniție parțial golite pentru a ajuta Ucraina: așa cum s-a întâmplat, de exemplu, pentru vaccinurile anti-Covid, Bruxelles-ul intenționează să acționeze ca un centru de achiziție și să evite astfel ”o grabă” la comenzi, ceea ce ar provoca o spirală de prețuri și imposibilitatea celor mai expuse state de a găsi materialul necesar”, scrie Comisia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel