România urmează să primească fonduri de la Uniunea Europeană.
Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat pe pagina sa de Facebook câți bani ar urma să primească România, și când anume, după ce Parlamentul European va vota bugetul pentru politica de coeziune.
”Săptămâna viitoare Parlamentul European va vota bugetul pentru politica de coeziune pentru perioada 2021-2027. României îi revin 28 de miliarde de euro, care vor putea fi folosite oficial după publicarea, la finalul lunii iunie, a Regulamentelor aferente fondurilor europene pentru această perioadă. În practică însă, România trebuie să încheie Programele Operaționale pentru perioada 2021-2027 pentru a începe să folosească fondurile post 2020, în paralel cu accesarea celor 14 miliarde din bugetul 2014-2020 care nu au fost încă folosite. Sunt mândră că am lansat primele dezbateri privind viitorul politicii de coeziune, proces care se încheie săptămâna viitoare prin votul Parlamentului European. Imaginea de mai jos este din iunie 2017, când am participat la prima conferință importantă pe tema viitorului buget al Uniunii Europene: „Către un nou cadru financiar multianual”. Multă sănătate, o săptămâna frumoasă!”, a scris europarlamentarul Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.
Italia ar putea obţine luna viitoare prima tranşă din fondul UE de redresare post-pandemie. Anunțul a fost făcut de către ministrul Administraţiei Publice, Renato Brunetta, într-un interviu acordat publicaţiei Il Messaggero, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.
Luna trecută, premierul Mario Draghi a anunţat că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), în valoare de 222,1 miliarde de euro, din care 191,5 miliarde din fondul european de redresare post-pandemie şi 30,6 miliarde resurse proprii.
Italia este principala beneficiară a planului UE de redresare post-pandemie ce are la bază fondul 'NextGenerationEU' în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în preţuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în preţuri constante din 2018) care va fi constituit din împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare. Din acest fond, statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi pentru reforme şi investiţii cuprinse în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ce trebuie să fie aprobate de Executivul comunitar şi să cuprindă în principal investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, pentru care trebuie alocate cel puţin 37% şi, respectiv, 20%, din sumele prevăzute în PNRR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci