Singurul aliment care conține numai proteine superioare este oul care, dacă este consumat în cantitate optimă, va aduce numai beneficii organismului nostru.
Publicitate
Gălbenușul este bogat în acizi grași nesaturați, care contracarează puterea aterogenă a colesterolului. Gălbenuşul de ou este bogat în fier, fosfor şi calciu; conținutul de sodiu este modest și, prin urmare, ouăle pot fi consumate chiar și atunci când sunt necesare diete sărace în acest mineral.
În gălbenuș există și o concentrație mare de carotenoizi care îi conferă culoarea roșie/portocalie tipică. Ouăle cu un gălbenuș mai galben pot indica într-adevăr o găină hrănită cu porumb, dar, în mod similar cu ceea ce se întâmplă cu somonul de crescătorie, este posibil să sporească această caracteristică prin simpla adăugare a coloranţilor specifici în furaje. Vitamina D, esențială pentru creșterea și sănătatea oaselor, se găsește în gălbenușul de ou în concentrații mari.
Albușul de ou este o soluție apoasă care conține săruri minerale, proteine, vitamine B și mici urme de glucoză.
Valorile sale nutriționale diferă însă în funcție de modul și timpul de gătire, așadar iată care sunt cele mai indicate rețete, pentru a vă bucura din plin atât de savoare, cât și de avantajele consumului de ouă!
Oul fiert este, așa cum era de așteptat, mult mai sănătos decât cel prăjit, având în vedere că prepararea lui nu necesită ulei încins, adesea nociv, potrivit click.ro. Cu toții știm cum se prepară acesta, fiind printre primele lucruri pe care le înveți atunci când te apuci de gătit, însă următoarea metodă ne învață cum să obținem un interior moale și suculent, fără să dăm greș.
Dacă preferați ca gălbenușul să fie ușor mai pătruns, dar nici tare, oul fiert cu mijloc cleios e soluția! Acesta nici nu curge când este deschis, însă vă permite să vă bucurați în continuare de un gălbenuș moale.
Se repetă pașii menționați anterior, doar că în loc de 4-5 minute, de data aceasta oul se lasă fix 6 minute la fierbere. De asemenea, se reduce focul până se obține „bolboroseală” măruntă, nu clocote mari. Se scot ouăle din apa fierbinte și se țin circa 30 de secunde sub jet de apă rece.
Aici, lucrurile devin deja și mai simple, având în vedere că, exact cum ați ghicit, nu mai trebuie să țineți cont decât de timpul de fierbere, care de data aceasta este unul mai îndelungat.
Pentru ca oul să aibă mijlocul tare, din secunda în care apa a dat în clocot, acesta trebuie lăsat la fiert în jur de 8-9 minute. Ouăle pregătite pentru Paște se lasă, de regulă, în jur de 11 minute la fiert. Mulți sunt de părere că oul tare ”perfect” e obținut după ce este lăsat la fiert în jur de 9, chiar 10 minute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu