Te întrebi ce boli ascunde balonarea? Ei bine, acest simptom nu trebuie ignorat, deoarece poate anunța diverse afecțiuni medicale, ce necesită ajutor medical.
Balonarea apare, de regulă, după o masă copioasă și poate fi favorizată de unele alimente, cum sunt fasolea și legumele crucifere. Este un simptom care afectează fiecare persoană, la un moment dat, însă când apare frecvent poate fi un semnal de alarmă important pentru starea de sănătate.
Cea mai frecventă cauză a balonării o constituie gazele. Acestea se acumulează în tractul digestiv în momentul în care alimentele nedigerate se descompun sau când înghiți aer (când mănânci sau bei prea repede, mesteci gumă, fumezi sau porți proteze dentare). Există două moduri prin care aerul înghițit părăsește corpul: râgâitul și flatulența. Golirea cu întârziere a stomacului și acumularea de gaze poate duce la balonare și distenie abdominală.
Deși balonarea este normală în majoritatea cazurilor, atunci când este însoțită și de alte simptome, poate indica o problemă de sănătate. Printre acestea se numără: indigestia, infecția, tulburările cronice, gastropareza, tulburările ginecologice și constipația. În cazuri rare, poate fi vorba despre cancer (uterin, de colon).
Indigestie
Indigestia, afecțiune cunoscută și sub numele de dispepsie, se manifestă ca un disconfort sau ca o durere la stomac. Acestea este cauzată de mâncatul în exces, de consumul de alcool în exces, medicamente (ibuprofenul), infecție minoră a stomacului. Majoritatea oamenilor se confruntă cu cel puțin un episod de indigestie de-a lungul vieții, care rareori evoluează spre o afecțiune mai gravă (ulcer, cancer, insuficiență hepatică). Recomandate în indigestie sunt ceaiurile din plante și remediile pe bază de miere de albine.
Infecție
Infecțiile stomacului determină apariția gazelor, diareei, vărsăturilor, senzației de greață și a durerilor abdominale. Acestea sunt provocate de bacterii, cum sunt Escherichia coli, Helicobacter pylori, norovirus sau rotavirus. De cele mai multe ori, infecțiile dispar de la sine, însă unii oameni pot suferi complicații: febră, scaun sângeros, vărsături frecvente și severe.
Tulburări cronice
Apariția balonării poate fi determinată și de tulburările cronice ale intestinului, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) și boala Crohn. În timp ce boala Crohn provoacă inflamația tractului digestiv, sindromul intestinului iritabil prezintă cauze nu foarte evidente. Ambele tulburări pot genera gaze, diaree, vărsături și pierdere neintenționată în greutate.
Gastropareză
Gastropareza reprezintă o tulburare care afectează golirea stomacului, din cauza faptului că mușchii nu mai funcționează așa cum ar trebui. Acest lucru face ca alimentele să treacă mult mai încet prin stomac și intestine.
Gastropareza prezintă următoarele simptome: balonare, constipație, arsuri la stomac, pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, durere și disconfort. Această afecțiune poate fi asociată diabetului sau hipotiroidismului.
Tulburări ginecologice
Unele tulburări ginecologice, cum ar fi endometrioza, pot provoca crampe și balonare. Endometrioza este, de multe ori, o afecţiune dureroasă, care înseamnă creşterea în afara uterului a ţesutului (denumit endometru) care căptuşeşte uterul pe interior şi care sângerează la fiecare menstruaţie.
Constipație
O altă afecțiune care determină apariția balonării este constipația. Aceasta poate fi cauzată de deshidratare, insuficiență de fibre în dietă, intoleranță la anumite alimente, anumite tulburări intestinale, deficiențe de nutrienți, efecte secundare ale unor medicamente.
Așadar, în spatele unui simptom aparent banal precum balonarea se pot ascunde numeroase afecțiuni. Trebuie să consulți un medic, atunci când balonarea vine însoțită de: durere intensă, febră, vărsături care durează mai mult de 24 de ore, scaune sângeroase, vătămare fizică (cum ar fi o lovitură la stomac), umflarea inexplicabilă a abdomenului, intervenție chirurgicală, insuficiență hepatică sau renală, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News