Ce cadou inedit le-a oferit Regele Charles parlamentarilor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a adus un strop de umor în cadrul aniversării a 200 de ani de la înființarea camerei superioare a parlamentului din New South Wales, Australia, oferind drept cadou o clepsidră, pe care a numit-o "cronometru pentru vorbire". Glumind pe seama "scurgerii timpului", suveranul a marcat momentul cu un gest simbolic, notează DPA și transmite Agerpres.

Regele Charles şi regina Camilla şi-au început prima zi plină din cadrul turneului lor australian asistând la un serviciu religios la o biserică dintr-un cartier din nordul oraşului Sydney şi apoi au făcut o baie de mulţime, strângând mâinile admiratorilor australieni ai monarhiei britanice.

"Sistemele democratice trebuie să evolueze, desigur, pentru a rămâne adecvate scopului lor, dar ele sunt, totuşi, în esenţă sisteme solide, aşa cum am spus în această clădire acum 50 de ani", a declarat regele, care a participat şi la aniversarea a 150 de ani a Consiliului Legislativ, în 1974.

"Când este susţinută de înţelepciune şi bună credinţă, democraţia are, cred eu, o extraordinară capacitate pentru inovaţie, compromis şi adaptabilitate, precum şi stabilitate", a adăugat suveranul britanic.

"Mai mult decât atât, sistemele parlamentare puternice, aşa cum este cel pe care-l sărbătorim cu această ocazie specială, sunt fundamentale democraţiilor care servesc societăţilor diverse din ziua de azi; şi sunt chiar şi mai vitale, ţinând cont de mediul natural, social, economic şi tehnologic în continuă schimbare", a mai susţinut el.

Cum arată clepsidra

Lucrată manual la Centrul Aurarilor din Londra, clepsidra este montată pe o bază din lemn de cedru provenit de pe domeniul regal de la Highgrove.

"Cu nisipurile timpului care încurajează concizia, nu-mi rămâne să mai spun decât că mă bucur foarte mult să vin în Australia pentru prima oară ca suveran, şi să-mi reînnoiesc dragostea faţă de această ţară şi de poporul ei pe care-l apreciez de atât de mult timp", a mai declarat regele Charles.

Înaintea de a participa la evenimentul de la sediul legislativului din New South Wales, regele Charles şi regina Camilla au asistat la o slujbă religioasă la Biserica Anglicană St. Thomas din Sydney, unde au râs la remarca rectorului Michael Mantle: "Iisus a spus că nu veţi şti nici ziua şi nici ora când Regele va veni".

Soţia rectorului, Ellie Mantle i-a trimis pe copii în întâmpinarea regelui şi a reginei şi le-a oferit acestora o minge de rugby, una de cricket şi un pluş reprezentând un ursuleţ koala pentru nepoţii regelui, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis.

După serviciul religios cuplul regal a ieşit din biserică pentru a da mâna cu oamenii care i-au aşteptat afară - aproximativ 200 de simpatizanţi, conform estimărilor.

Regele Charles a recunoscut în mulţime un vechi prieten, pe instructorul său de polo călare Sinclair Hill, considerat drept cel mai mare jucător de polo din istoria Australiei.

Kanishka Raff, arhiepiscop de Sydeny, a oficiat serviciul religios. "Această biserică are o legătură de familie cu majestatea sa pentru că stră-străbunicul său, pe când era un adolescent, i-a pus piatra de temelie", a declarat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel