Ce castel din România se află în top "10 castele de poveste" din lume

Se remarcă printr-un înalt grad de reprezentativitate pentru arhitectura militară din sud-estul Europei secolului XV, a găzduit mai multe producții cinematografice, deține colecții numismatice, de tehnică militară, de arheologie, de etnografie și artă decorativă, se află în România și este menționat în primele 10 castele de poveste din lume, într-un clasament alcătuit de site-ul huffingtonpost.com.

Alături de castelul Leslie din Glaslough (Irlanda), castelele Neuschwanstein şi Hohenschwangau din Germania, castelul din Sussex (Marea Britanie), castelul Eltz din Germania şi castelul Lichtenstein din Baden-Württemberg, în topul castelelor de basm, realizat de huffingtonpost.com, se află și Castelul Corvinilor din Hunedoara, scrie Mediafax.

Imaginea de referință aleasă pentru castelul Corvinilor surprinde cetatea împreună cu impresionantul pod de acces în edificiu.

Potrivit site-ului oficial al Castelului Corvinilor, prima mențiune documnetară a așezării de la Hunedoara datează din anul 1278, iar unicitatea construcției constă în gradul înalt de reprezentativitate pentru arhitectura militară din sud-estul Europei secolului XV, el întrunind cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă. Palatul Mare este o construcţie de inspiraţie franceză, unică în spaţiul dominat de regatul maghiar în acea perioadă, ilustrând măreţia unei mari familii, cea a Hunedoreştilor, capabilă să împrumute modele arhitecturale dintr-un spaţiu care găzduieşte una dintre cele mai strălucite civilizaţii medievale: Franţa, mai informeaă site-ul citat.

În plus, tot la curiozități, aflăm că în acest castel s-au filmat mai multe producţii cinematografice (filme artistice, documentare şi clipuri publicitare), între care şi pelicula "Ghost Rider 2", cu Nicolas Cage în rolul principal.

Muzeul Castelul Corvinilor este adăpostit în Castrul regal, care este amintit în documente prima dată în anul 1364 şi care, în 1409, este donat cneazului Voicu şi rudelor sale, relatează site-ul CIMEC - Institutul de Memorie Culturală.

Iancu de Hunedoara întreprinde lucrări de mare anvergură în două etape între anii 1441-1456, iniţial mărind dimensiunile fortificaţiei militare şi apoi transformând-o într-un castel somptuos prin lucrări unde predomină stilul gotic. Matei Corvin continuă după anul 1458 lucrările, insistând mai ales pe aspectul de înfrumuseţare a construcţiei existente, astfel pătrunzând influenţe renascentiste.

Ultimele construcții de anvergură, realizate la Castelul Corvinilor, respectiv turnul nou al porţii şi palatul baroc de pe latura de est - actualmente cu faţadă neogotică, au loc în utima etapă de construcţie între anii 1618-1624, de către principele  Transilvaniei Gabriel Bethlen. Din 1724 până în 1880, castelul intră în proprietatea tezaurizatului habsburgic, perioadă în care construcția se transformă într-o ruină. Deși o primă restaurare se încheie în 1914, Castelul Corvinilor a suportat o nouă etapă de restaurare între anii 1956-1968., iar din 1997 demarează proiectul de punere în valoare a monumentului care este unic în partea răsăriteană a Europei şi reprezentativ pentru arhitectura civilă şi militară medievală.

Muzeul înfiinţat în 1974 cuprindea iniţial piese de lapidariu provenite de la lucrările de restaurare efectuate asupra monumentului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. În prezent, muzeul deţine şi colecţii de arheologie - ceramică, piese litice, metalice şi osteologice provenite din săpăturile sistematice efectuate în zona Hunedoarei, acoperind cronologic perioadele istorice din paleolitic şi până în evul mediu; etnografie - piese şi recuzită din portul pădurenesc, unelte specifice acestei zone; artă decorativă - piese de mobilier sculptat, lăzi de breaslă, farfurii din ceramică şi metal, icoane pe lemn şi sticlă, tablouri pe pânză, statui din lemn; numismatică - monede din secolele XVI - XIX; tehnică militară - arme de tăiere, împingere, lovire, arme de foc (marea majoritate fiind replici).

De altfel, în urmă cu un an, într-un clasament al celor mai frumoase castele din Europa, realizat de site-ul touristic Lonely Planet, același Castel al Corvinilor s-a clasat pe locul opt, pentru că în anul anterior, emblema Hunedoarei, cum mai este numită construcția medievală, să ocupe locul doi în topul celor mai înfricoșătoare clădiri din lume, realizat tot de Lonely Planet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel