Dacă profeția civilizatiei mayanu a adus Sfârșitul Lumii, oamenii de știință spun că există cataclisme reale ce pot aduce sfârșitul lumii.
Cometele, foametea, super-vulcanii, schimbările climatice catastrofale și o epidemie de cancer sunt doar câteva dintre posibilitățile sfârșitului nostru, informează Dailymail.
Profesorul de astrofizică Jocelyn Bell Brunell, care a descoperit un pulsar, consideră că un dezastru ce ar putea aduce sfârșitul lumii este o cometa întunecată.
Un astfel de scenariu ar fi asemănător celui care a dus la dispariția dinozaurilor ce au dominat Terra aproximativ 165 de milioane de ani, până când au fost uciși de un asteroid sau de o cometă de 10 kilometri în diametru, care a lovit planeta noastră.
Cometele întunecate au doar putina gheață față de celelalte comete, dar conțin foarte mult praf, ceea ce face să fie mult mai dificil de observat atunci când se deplasează prin spațiu, a spus profesorul Bell Burnell.
Coleziunea cometei cu Pământul ar fi puțin probabil să fie fatală pentru toată populația lumii, în afara zonei de impact, dar în atmosferă s-ar ridica atât de mult praf încât miliarde de oameni ar putea să aibă o moarte lentă.
Un scenariu similar s-ar putea petrece în cazul erupției unui super-vulcan, potrivit dr. Dave Rothery, de la Universitatea Open din Marea Britanie.
Mai mult de 1.000 de kilometri cubi de rocă topită și cenușă ar fi aruncați în atmosferă în acest caz. O mare parte din cenușă ar rămâne în atmosferă sub formă de praf vulcanic, blocând astfel razele Soarelui. Finalul scenariului ar însemna moartea prin foamete. "Aceasta ar duce atât de multă cenușă și dioxid de sulf în atmosferă încât fotosinteza nu s-ar mai putea produce", a explicat Rothery.
Un fenomen similar, dar mai puțin devastator, a avut loc în anul 1816, când un vulcan din Indonezia a erupt și a aruncat atât de mult praf în atmosferă încât perioada respectivă a devenit "anul fără vară".
Un alt scenariu posibil, menționat de către Bryan Lovell, fostul președinte al Geological Society, este o "evacuare" de gaz metan, cauzată de o alunecare de teren subacvatică.
Metanul este un gaz cu efect de seră, care este de 20 de ori mai puternic pentru încălzirea globală decât dioxidul de carbon.Depozitele de metan subacvatice ar accelera schimbările climatice și ar conduce la modificări catastrofale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu