Ce cred românii despre vaccin/vaccinare? IRES, sondajul momentului: Iohannis și Arafat, printre principalii influenceri

IRES a realizat un sondaj care scoate în evidenţă percepţia românilor asupra vaccinării anti Covid-19.

Sondajul IRES evaluează percepțiile, atitudinile și comportamente românilor cu privire la vaccinarea anti COVID-19, în contextul mai larg al informării lor cu privire la sănătate, dar și al modului în care aceștia se raportează la vaccinuri.

Potrivit sondajului, procentul românilor care spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 este în creștere față de măsurătorile anterioare, tendința fiind explicabilă prin dezbaterile intense din spațiul public cu privire la acest subiect. Patru din zece români spun că sigur se vor vaccina cu un vaccin anti COVID-19, atunci când va fi disponibil pentru ei; o cincime dintre respondenți spun că sigur nu se vor vaccina; nehotărâți sunt 36% dintre participanții la cercetare (25% probabil se vor vaccina, 9% probabil nu se vor vaccina și 2% sunt nehotărâți la momentul derulării studiului). Nehotărâții sunt mai curând femei, persoane ocupate, cei care utilizează internetul și rețelele sociale.

Printre cele mai frecvent declarate motive invocate de cei care nu doresc să se vaccineze regăsim: teama de reacțiile adverse, lipsa încrederii în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate. I-ar face să își schimbe părerea dacă ar primi informații mai detaliate și pe înțelesul lor, garantarea siguranței vaccinului, informațiile sau reacțiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiționarea anumitor activități de vaccinare.

Principalele concluzii ale studiului:

- Aproape două treimi dintre români se consideră bine și foarte bine informați cu privire la sănătate.


- Televiziunea, internetul și discuțiile cu medicii generaliști sau specialiști alcătuiesc top trei al surselor principale de informații despre sănătate.


- Aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri.


- Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.


- 9 din 10 români spun că s-au vaccinat pe parcursul vieții lor.


- Mai mult de jumătate dintre români cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înșiși infectați.


- Aproape un sfert dintre români cunosc pe cineva care a decedat de COVID-19.


- Românii sunt mai îngrijorați de infectarea cu COVID – 19 pentru familia lor decât pentru ei înșiși.


- Jumătate dintre români apreciază organizarea campaniei de vaccinare anti COVID-19.


- Campania de informare privind vaccinarea anti COVID-19 este cunoscută de aproape 8 din 10 români.


- Românii sunt moderat-optimiști cu privire la îndeplinirea de către autorități a obiectivelor și a termenelor legate de vaccinarea anti COVID-19, dar și legat de corectitudinea procesului de vaccinare  în sensul respectării priorității diferitelor categorii de populație.


- Jumătate dintre români cred că vaccinurile anti COVID-19 aprobate în UE sunt sigure și eficace.


- Gradul de informare a românilor cu privire la diferite aspecte legate de vaccinurile anti COVID-19 și vaccinare este unul destul de ridicat: 8 din 10 români sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.


- Două treimi dintre români consideră vaccinarea anti COVID-19 eficace, iar puțin peste jumătate sunt de părere că este sigură.


- 4 din 10 români declară că se vor vaccina împotriva COVID-19, dar 1 din 5 este decis să nu se vaccineze.


- Motivele pentru care românii nu doresc să se vaccineze: teama de reacțiile adverse, lipsa încrederi în aceste vaccinuri, starea personală de sănătate. I-ar face să își schimbe părerea dacă ar primi informații mai detaliate și pe înțelesul lor, garantarea siguranței vaccinului, informațiile sau reacțiile de la persoane care deja s-au vaccinat ori condiționarea anumitor activități de vaccinare.


- O treime dintre cei care declară că se vor vaccina sau deja s-au vaccinat au și ei temeri legat de vaccin, efectele adverse și reacțiile alergice sunt cel mai frecvent întâlnite.


- Medicii de familie, propriii copii, Klaus Iohannis și Raed Arafat sunt principalii ”influenceri” ai românilor în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.


- În cazul în care ar fi necesară vaccinarea și peste un an, două treimi dintre români spun că vor face acest lucru dacă vaccinul va fi gratuit, dar deschiderea scade la sub 50% în cazul în care s-ar pune problema să își cumpere ei vaccinul.

Toate rezultatele sondajului pot fi studiate aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel