Publicitate
Fostul reprezentant al României la FMI, Mihai Tănăsescu, a apreciat, marți, la RFI, că vizita directoarei Fondului, Christine Lagarde, la București este un lucru pozitiv și, având în vedere că survine după alte două vizite importante - cea a președinților BEI și BM - se lansează un mesaj important: "România este o ţară foarte solidă din punct de vedere macro-economic". De asemenea, actualul vicepreședinte al Băncii Europene de Investiţii consideră că un nou acord al României cu Fondul Monetar Internaţional ar fi "mai mult decât binevenit".
Potrivit lui Mihai Tănăsescu, directoarea FMI "este ultima şefă a unei instituţii financiare internaţionale care în decursul ultimelor patru-cinci luni vizitează România. În luna martie, preşedintele BEI a venit la Bucureşti, a urmat preşedintele Băncii Mondiale, iar acum Christine Lagarde. Cred că mesajele care au fost transmise în acest demers coordonat al instituţiilor financiare internaţionale sunt foarte pozitive pentru România şi anume: s-au făcut eforturi foarte mari, s-au făcut corecţii, s-au făcut ajustări din punct de vedere macro-economic, România este o ţară foarte solidă din punct de vedere macro-economic. Sigur, ea trebuie să-şi accelereze eforturile pentru creştere economică, pentru crearea de locuri de muncă şi nu în ultimul rând, să accelereze reformele structurale", a atenționat Tănăsescu.
Importanța unui nou acord cu FMI
Vicepreşedintele BEI se declară un susținător al continuării parteneriatului cu FMI și CE, apreciind că pentru România înseamnă "un lucru important din punct de vedere al încrederii (...). O ancoră de genul parteneriatului cu CE-FMI este importantă pentru România. Am spus şi o repet: România nu are nevoie de banii Fondului Monetar, România are capabilitatea în momentul de faţă de a-şi asigura resursele financiare de pe piaţa internă şi piaţa externă".
În opinia lui Mihai Tănăsescu, "un parteneriat cu Fondul Monetar înseamnă o asigurare că în cazul unei turbulenţe puternice în zona euro şi nu numai, România are asigurate resursele necesare de care ar avea nevoie".
Mihai Tănăsescu consideră că "parteneriatul înseamnă un lucru comun şi de o parte şi de alta. Parteneriatul înseamnă o continuare a consolidării fiscale, o accelerare a reformelor structurale şi o încredere mai puternică a investitorilor străini, în special, în potenţialul economic enorm pe care-l are economia românească în momentul de faţă (...). În cazul nostru, cred că acest tip de parteneriat este mai mult decât binevenit", a susținut vicepreședintele BEI, optimist în privința atragerii în România a investițiilor străine în viitorul apropiat.
"Vă pot spune şi cred că este o noutate: România va înregistra anul acesta cel mai mic deficit de cont curent din istoria sa de 24 de ani. România este printre puţinele ţări care în ultimele cinci luni au avut un surplus al contului extern. Toate aceste lucruri contează într-o consolidare şi un tip de abordare viitoare a modului în care trebuie atrase investiţiile străine. Cred că acordurile cu FMI şi cu Comisia au creat acest avantaj comparativ pentru ţara noastră în ceea ce priveşte soliditatea, stabilitatea şi consolidarea macro-economică", a precizat Mihai Tănăsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News