Ce criptomonedă avea Călin Donca, afaceristul din Brașov. Ar fi băgat în buzunar 700.000 de euro vânzând iluzii

”Mentorul” Călin Donca, unul dintre cei mai bogați români, este acum arestat preventiv. Acuzațiile sunt grave. 

Călin Donca este acuzat de înșelăciune cu criptomonede, constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală. ”Este simplu să faci bani fără să furi” spunea omul de afaceri brașovean. Prezenta o imagine idilică a investitorului român care a reușit să atingă succesul prin inteligența sa economică. Unde mai pui că prezenta și o frumoasă familie. Și când o asemenea imagine îți spune să investești în criptomoneda sa, practic, să fii ucenic la succesul lui, și îți mai și promite o îmbogățire rapidă - criptomoneda avea să crească de 100 de ori, parcă te și vezi într-un viitor strălucitor. Așa s-au văzut și cei înșelați de criptomoneda Solix, a lui Călin Donca. Iar Donca și prietenii lui ar fi băgat în buzunar nu mai puțin de 700.000 de euro dintr-o minciună. Cu banii, ei au cumpărat terenuri în afara Europei, dar și bunuri de lux. Deși limita criptomonedei Solix era de 200 milioane tokeni, aceasta s-a vândut în doar 2 milioane. Tranzacțiile fictive care ridicau valoarea pe piață a criptomonedei se făcea prin 17 firme. 

Acuzațiile DIICOT

”La  data de 18.09.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea a 4 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, operațiuni de manipulare a pieței de capital.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, inculpații au  constituit în municipiului Brașov, un grup infracțional organizat, în scopul obținerii unor venituri financiare consistente prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că au înregistrat în evidențele contabile ale unor   societăți comerciale  pe care le dețineau sau controlau, documente care atestă operațiuni fictive cu consecința micșorării  bazei de calcul a impozitului pe profit și măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului consolidat al statului cu consecința producerii unui prejudiciu de 4.346.286 de lei.

De asemenea, tot prin utilizarea unor  documente false, liderul  și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale suma de  8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite - Dubai aparținând  membrilor grupului sau controlată de aceștia, iar cu restul banilor a achiziționat  bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD.

Din cercetările efectuate, a mai rezultat că membrii grupului infracțional au inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală și au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investiția în această monedă virtuală  poate genera câștiguri de 100  de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obținut aproximativ 700.000 USD” arată comunicatul de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel