Te-ai întrebat vreodată cum arată lumea prin ochii câinelui tău sau te-ai gândit dacă patrupedul tău poate vedea toate culorile curcubeului? Te-ai gândit vreodată la întrebarea „Câinii sunt daltoniști?” Nu eşti singur.
Daltonismul descrie incapacitatea de a diferenția culorile sau de a vedea anumite culori. Această condiție provine dintr-o anomalie a receptorilor de detectare a culorii din ochi.
La oameni, există două tipuri de daltonism: daltonismul roșu-verde și daltonismul albastru-galben. O persoană cu daltonism roșu-verde nu poate face diferența între aceste două culori.
Daltonismul câinilor: realitate sau ficțiune?
Având o vedere dicromatică galben-albastru, câinii sunt asemănători cu o persoană care nu distinge culorile roșu și verde. Sunt foarte buni la distingerea dintre variațiile de albastru și galben, alb și gri, dar nu pot vedea culorile roșu și verde atât de bine, potrivit petmd.com.
Unele studii au investigat structura și funcția ochilor de câine pentru a identifica tipurile de conuri care sunt prezente și pentru a observa modul în care reacţionează la diferite lungimi de undă de lumină. Oamenii de știință au folosit, de asemenea, studii comportamentale pentru a testa vederea culorilor la câini. Unele implică antrenarea câinilor pentru a răspunde la semnele de culoare pentru recompense alimentare, în timp ce altele monitorizează modul în care ochii, capul și corpul unui câine se orientează la mișcările obiectelor colorate.
Ce culori pot vedea câinii?
Câinii și oamenii văd și experimentează culoarea diferit. A fi dicromatic înseamnă că percepția unui câine asupra culorii va fi limitată în comparație cu oamenii.
Cercetările ne fac să credem că patrupezii văd lumea printr-un spectru de culori unic. Galbenul și albastrul sunt culorile dominante în vederea culorii câinilor. Albastrul, albastru-verde și violetul arată ca diferite nuanțe de albastru. Nuanțele de roșu și verde arată probabil mai mult ca maroul și tonurile de gri pentru un câine.
Cum văd câinii noaptea?
În comparație cu oamenii, câinii, de asemenea, nu văd la fel de clar și nu pot diferenția la fel de bine diferențele de luminozitate, ceea ce probabil face ca lumea să le pară puțin neclară.
Dar câinii sunt mult mai buni la detectarea mișcării și, de asemenea, pot vedea mai clar în lumină slabă - când predomină nuanțele de gri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu