Barroso-demis, comisarul Oettinger-judecat

Comisia Europeană trebuia să plece încă de acum două săptămâni, după propunerea lui Dacian Cioloș. Speriată de amploarea protestelor, în special a reacției britanice, CE a amânat la calende aplicarea unei reglementări care ar fi dus, poate, la demiterea lui Barroso. În plină criză financiară și cu milioane de șomeri pe drumuri, UE a găsit de cuviință să rezolve problema olivierelor din restaurante! 

Ca să asigure onorata clientelă că nu-i strecoară jupânul ulei de floare în salată, UE a decis să înlocuiască olivierele de sticlă cu ambalaje de unică folosință. Lasă tonele de deșeuri (apropo de dezvoltarea sustenabilă și curentul eco), dar ce moment și-a ales Comisia să râcâie-n castroane?

Dacă alergarea măslinei în paharul de Cinzano poate fi considerată un moft dintr-un club de fițe, cum sunt atâtea în jurul Clădirii Berlaymont, la Bruxelles,  declarația comisarului Oettinger reprezintă un fapt extrem de grav. Acesta ar impune demiterea Comisiei și  tragerea sa la răspundere.

Nu că a jignit  România sau Bulgaria. De ce să nu accentueze statutul real al țărilor mici? El ajunge în Comisie nu prin votul cetățenilor europeni, ci prin puterea Germaniei! Ne-am obișnuit să fim tratați așa de nemți, desigur, cu excepția situațiilor când vin să-și încaseze tainul, din contractele oferite de statul român. Nici cu Bulgaria nu e problemă, pe jumătate o dețin, încă de la criza financiară din 1996.

Cea mai gravă este declarația că Italia este neguvernabilă. Evident că o declarație la acest nivel pune pe fugă și eventualii investitori în România sau Bulgaria, afectând capacitatea economică a țărilor respective. Dar Italia este în zona euro, este a șaptea economie a lumii, iar o vorbire iresposabilă poate crește dobânda la care se împrumută, poate lovi bursele, poate trage în jos moneda comună. TOȚI contribuabilii care îl țin în cârcă pe Ottinger plătesc cu sânge, cu stres și cancer austeritatea lui Merkel, iar colegul ei de partid aruncă vorbe în târg, ca un comentator oarecare la radio!

Înțeleg că PPE se bate cu socialiștii care se află în guvernele din Bulgaria, România sau Italia, dar Comisia ar trebui să fie a tuturor europenilor, nu o afacere de partid.

Cred că doamna Reding, apărătoarea tratatelor și principiilor, îl va sesiza pe dl. Barosso. Poate va fi judecat de Parlament dl. comisar, dacă declarațiile sale fac vreun rău țării pe care o reprezintă, adică Uniunii.

Nu sper mare lucru. Unora de aici, din România, ni s-a părut că o doamnă europarlamentar a făcut un rău țării sale, urmărind ținte politice, în vara anului 2012. Iar dacă un parlamentar poate acuza fără probleme lovituri de stat și fraude de milioane de voturi la referendum, de ce n-ar spune un comisar ce-l taie capul?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel