Ce e afecțiunea dungilor albe identificată la pui din Kaufland, Carrefour, Auchan și Lidl / foto

pexels-filirovska-8251004
pexels-filirovska-8251004

Puii comercializați în majoritatea magazinelor de tip retail prezintă afecțiunea dungilor albe, conform Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) 

În urma unui studiu efectuat de către asociația Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.) au fost descoperite aspecte îngrijorătoare privind calitatea cărnii de pui comercializată în magazinele de tip retail în București. 83,3% dintre pachetele cu piept de pui găsite în magazinele a 4 retaileri mari din România prezintă caracteristici vizibile ale afecțiunii dungilor albe.

Ce sunt și de ce apar dungile albe?

Cunoscute și sub numele de fâșii sau striații, dungile albe apar din cauza creșterii excesiv de rapide a puilor crescuți în mod convențional, selectați genetic pentru a produce mai multă carne. Această creștere accelerată predispune puii la diverse afecțiuni, printre care și afecțiunea dungilor albe, ce afectează atât aspectul, cât și calitatea cărnii. Din cauza ritmului rapid de creștere, sistemul vascular al puilor nu poate furniza suficiente resurse necesare dezvoltării optime precum oxigen și nutrienți. Astfel, în locul țesutului muscular sănătos, se formează țesut fibros și grăsimi, ceea ce duce la apariția dungilor albe și indică o calitate inferioară a cărnii.

2. -imagine fara descriere- (pui-din-ferma-romaneasca-2-f-r-e-e-_47922900.jpg)

Eforturile de a crește productivitatea puilor prin selecție genetică au rezultat ca un pui de carne rasa Ross 308 să aibă o greutate de peste 4 ori mai mare decât cea a unui pui crescut în anii 50.

Unde a fost efectuat studiul?

Pentru evaluarea prevalenței afecțiunii dungilor albe la carnea de pui, s-a utilizat metoda fotografierii digitale, realizată în 41 supermarketuri, aparținând retailerilor: Kaufland, Carrefour, Auchan și Lidl, fiind vizate doar produsele din gama de marcă proprie ale acestor retaileri. Au fost realizate fotografii din fiecare sector al orașului pentru a asigura o reprezentare echitabilă și diversificată a magazinelor, astfel încât raportul privind prevalența dungilor albe la pui să reflecte situația din întreg orașul București.

Ulterior, datele colectate au fost analizate statistic cu ajutorul programelor software SPSS și EXCEL, pentru a determina prevalența și distribuția severității afecțiunii în funcție de locație și sursa de aprovizionare. Scorurile dungilor albe sunt codificate pe o scară de la 0 la 3, unde 0 (albastru) reprezintă pui fără dungi albe, 1 (galben) indică dungi albe ușoare, 2 (portocaliu) indică dungi albe moderate, iar 3 (roșu) indică dungi albe severe.

5. -imagine fara descriere- (scoruri-dungi-albe-pui_66258400.jpg)

1. În toate supermarketurile au fost găsite fileuri de piept de pui cu dungi albe.

2. 83.3% din totalul eșantioanelor evaluate au avut dungi albe.

3. În 32 din 41 de magazine au fost găsite fileuri de piept de pui cu dungi albe moderate (2) și severe (3).

4. În toate cele 4 mărci proprii ale retailerilor sunt folosiți pui crescuți în mod convențional (cu creștere rapidă).

3. -imagine fara descriere- (pui-din-ferma-romaneasca-f-r-e-e-_31031500.jpg)

Citat Asociația F.R.E.E.

„Aceste demersuri nu vor îmbunătăți doar calitatea vieții puilor, ci vor diminua și riscurile de sănătate ale acestora, reducând nevoia de administrare a antibioticelor și îmbunătățind calitatea cărnii. Un exemplu de țară care a reușit să facă asta este chiar Olanda.”

Despre Inițiativa Asociației F.R.E.E.

“Prin proiectul ”Pui Convențional”, asociația își propune să crească nivelul de bunăstare al puilor crescuți pentru carne în industria avicolă românească pentru a reduce semnificativ suferința acestora. Obiectivele principale ale proiectului sunt de a oferi informații exacte și de a crește nivelul de conștientizare a industriei și a consumatorilor privind practicile din fermele industriale, oferind alternative viabile. Prin urmare, rolul principal al proiectului este de a motiva companiile din industria alimentară să urmeze tendința de a renunța la producția și comercializarea de pui care aparțin raselor cu creștere rapidă și de a le înlocui cu pui cu creștere lentă.

„Angajamentul European pentru Pui” a fost creat ca urmare a rezultatelor și recomandărilor științifice, stabilind condițiile minime necesare pentru îmbunătățirea creșterii puilor destinați consumului.”

Pentru a fi la curent cu noutățile proiectului, îi puteți urmări pe paginile de socializare, Instagram sau Facebook, ambele cu același nume, Pui Convențional.

VEZI AICI PDF: https://media.dcnews.ro/other/202412/comunicat-de-presa-final_83539100.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel