EXCLUSIV  Ce e programul Safe Space și cum îi poate ajuta pe tinerii care consumă substanțe interzise. Comisar-șef Ramona Dabija: E gratuit și confidențial / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nomadsoul1
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nomadsoul1

Comisarul-șef Ramona Dabija, șef al Agenției Naționale Antidrog, a fost invitată la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre programul Safe Space. 

În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, comisarul-șef Ramona Dabija a explicat faptul că 53% dintre consumatori au apelat la Agenția Națională Antidrog. Aceasta a vorbit și despre programul care îi poate ajuta pe copii și adolescenți, despre importanța unui psiholog, dar și a implicării familiei. 

„Anul trecut  a crescut numărul de accesări al programului Agenției Naționale Antidrog și în urma modificărilor legislative pentru că a început să fie destul de important să ai acea evaluare. Contează foarte mult, mai ales în sistemul judiciar, să vii și să vezi dacă chiar ai o problemă și văd că din ce în ce mai multe persoane vin să se evalueze și să vadă dacă au o problemă de consum.”, a spus Ramona Dabija. 

Cum se aplică programul

„Prioritatea noastră sunt copiii și pentru adolescenții aflați la risc de consum sau adolescenții care consumă, dar și pentru familiile lor. Avem, la nivelul Agenției, programul Safe Space. Este un program gratuit și confidențial.

Există un număr de telefon și pe site-ul Agenției se poate accesa acest program. La capătul firului răspunde întotdeauna un psiholog. De asemenea, copiii pot apela telefonul copilului, 116111. Pot vorbi cu psihologi care, în funcție de răspunsurile pe care copiii le dau, îi pot redirecționa către Agenția Națională Antidrog.

Ce este diferit de alte programe este faptul că ei pot veni de trei ori la ședințe de informare fără acordul părinților. Abia a patra oară avem nevoie de acordul părinților, iar acest acord nu înseamnă că este de acord ca copilul să intre în program, ci este de acord ca și părintele să urmeze acest program. Pentru că degeaba vine copilul și încercăm să rezolvăm problemele care se ascund în spatele consumului de substanțe dacă nu are susținerea familiei, dacă nu are susținerea părinților sau a tutorilor legali. Împreună, doi psihologi se ocupă, adolescentul cu un psiholog, părinții cu alt psiholog. La un moment dat, ajung să lucreze în echipă pentru a depăși această problemă.", a spus comisarul.

 

3. -imagine fara descriere- (ramona-dabija_80700900.jpg)

Șefa Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, la Culisele Justiției cu Laura Duță

 

Cât de important este un psiholog

„Este foarte important ajutorul specializat. Este o minciună să credem că atunci când identificăm o problemă a consumului de droguri la copilul nostru, această problema se rezolvă acasă. Fals!

În primul rând, ca părinte, cu cât descoperi mai rapid această problemă, cu atât copilul tău are șanse să fie recuperat, are șanse să primească ajutor specializat. Există un adevărat protocol. Psihologul, după prima evaluare poate să trimită copilul la psihiatru, dacă consideră că sunt niște probleme medicale mult mai grave în spatele acestui consum.

Avem o relație foarte bună cu medicii specialiști și împreună se lucrează ca într-o echipă astfel încât rezultatele să fie și vizibile. Nu vreau să vă ascund faptul că avem foarte mulți adolescenți care vin la noi, care își aduc alți prieteni, care după ce termină acest program rămân voluntari și merg mai departe și încearcă să convingă și alți copii.”, a spus comisarul-șef Ramona Dabija la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel