EXCLUSIV  Ce efect au antibioticele în caz de viroză. Simona Ruță: Le dăm absolut inutil

Simona Ruță, Societatea Română de Microbiologie
Simona Ruță, Societatea Română de Microbiologie

Subiectul antibioticelor a fost dezbătut astăzi între Simona Ruță, Val Vâlcu și Adrian Streinu-Cercel.

"Trebuie să explicăm populației că antibioticele n-au absolut niciun fel de efect pe viroză. Virusurile nu răspund la antibiotice, le dăm absolut inutil. Este mult mai eficient să dăm un tratament simptomatic, decât să luăm antibiotice. Consumul acesta excesiv de antibiotice se va întoarce împotriva noastră, ca specie. O să ajungem în situația în care sub presiunea exercitată de toate aceste antibiotice utilizate excesiv, o să avem infecții banale care astăzi pot fi ușor tratate cu antibiotice simple, antibiotice de primă generație care n-o să mai răspundă la nimic. Atunci o să ne întoarcem în Evul Mediu al bolilor infecțioase în care n-o sa mai avem armele noastre cele mai eficiente pentru tratamentul infecțiilor bacteriene, dar nu pentru tratamentul infecțiilor virale", a spus prof. Simona Ruță, Societatea Română de Microbiologie, la DCNews.

Prescrierea antibioticelor

Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre prescrierea antibioticelor.

"E nevoie de prescrierea antibioticelor, pentru că toată lumea se confruntă la nivel planetar cu rezistența la antibiotice. Știm că există o serie de germeni care în momentul de față sunt rezistenți la toate antibioticele pe care le avem la dispoziție și categoric da, se impune o restricționare a consumului de antibiotice.

Este greu de făcut un program național de control al administrării antibioticelor la nivel național. Cred că mai degrabă trebuie să ne axăm pe reinformarea și respectiv educarea corespunzătoare a celor care prescriu antibiotice. Antibioticele se prescriu pentru copiii de grădiniță până la persoane în vârstă, evident de către cadrele medicale, atunci informațiile trebuie aduse la zi în așa fel încât să știm exact cu ce avem de a face.

În momentul de față sunt deja restricții la nivelul farmaciilor comunitare, de a nu elibera antibiotice. Evident că există și situații de urgență când acestea trebuie să fie eliberate. Rolul farmacistului este extrem de important pentru că are cunoștiințe necesare, se poate orienta din punct de vedere al utilității administrării antibioticului, iar atunci trebuie să existe o colaborare foarte bună între farmacist/ă și respectiv medicul de familie", a explicat prof. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, la DCNews.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel