Razele ultraviolete reprezintă o adevărată provocare pentru ochi, putând provoca afecțiuni deosebit de grave.
Razele ultraviolete sunt foarte periculoase pentru piele, cauzând deteriorarea acesteia și favorizând apariția semnelor îmbătrânirii timpurii, a arsurilor solare sau a unor afecțiuni grave precum cancerul. Însă, nu doar pielea este amenințată de aceste radiații, ele reprezentând un pericol și pentru ochi.
Din această cauză, este foarte important să nu omiți măsurile recomandate pentru a oferi protecție ochilor în zilele extrem de însorite și nu numai. Iată care este efectul nociv al razelor UV și cum poți sări în ajutorul ochilor tăi.
Radiațiile ultraviolete, sau razele UV, sunt prezente în lumina soarelui și sunt foarte puternice, motiv pentru care pot duce la deteriorarea țesuturilor. Razele UV se împart în două categorii, ambele prezentând riscuri pentru ochi și piele.
Razele UVA pot pătrunde profund în interiorul ochiului, provocând deseori leziuni la nivelul retinei. Pe de altă parte, razele UVB acționează la nivelul corneei, motiv pentru care favorizează apariția cataractei sau a altor boli.
Acest tip de radiații conține o cantitate mare de energie și poate pătrunde până în profunzimea ochiului, favorizând distrugerea celulelor și a apariției stresului oxidativ. Un astfel de fenomen poate duce la apariția cancerului, a arsurilor solare și a altor leziuni, dar și a îmbătrânirii premature. Acestea din urmă merită menționate deoarece radiațiile afectează simultan ochii și pielea din jurul lor.
Drept rezultat, pot apărea numeroase afecțiuni oftalmologice, ca de exemplu cataracta sau glaucomul. Odată ce globul ocular sau pielea din jurul său este deteriorată în mod semnificativ, aceste schimbări nu mai sunt reversibile. Așadar, își pot face apariția și leziunile canceroase, destul de răspândite la nivelul pleoapelor și a pielii sensibile a ochilor.
Așadar, radiațiile solare sunt extrem de nocive pentru ochi. Din fericire, nu trebuie să apelezi la metode extrem de complicate pentru a le oferi un nivel optim de protecție.
Poartă ochelari de soare
Poartă ochelari de soare pentru a asigura protecție atât ochilor, cât și pielii din jurul acestora. Alege o pereche cu protecție UV, pentru a te asigura că lentilele vor bloca în mod eficient razele nocive. Pentru a preveni un număr cât mai mare de afecțiuni, este recomandat să alegi o pereche cu protecție împotriva ambelor tipuri de raze UV, UVA și UVB.
Verifică bine specificațiile ochelarilor înainte de a-i cumpăra. În general, perechile cu protecție UV sunt însoțite de detalii referitoare la nivelul de protecție. O valoare optimă pentru a te asigura că ochelarii îți oferă siguranță deplină ar trebui să fie o absorbție a razelor de până la 400 de nanometri.
Purtarea ochelarilor de vedere nu ar trebui să fie un impediment. Poți rezolva această problemă alegând o pereche de ochelari de soare cu dioptrii sau apelând la lentilele heliomate, cu protecție UV, pentru ochelarii tăi de vedere. Dacă porți lentile de contact, nu uita faptul că acestea nu oferă protecție pentru întregul glob ocular. Așadar, vei avea nevoie în continuare de ochelari de soare.
Ochii sunt extrem de sensibili la radiațiile UV și pot suferi leziuni serioase din cauza acestora. Pentru a le oferi acestora o bună protecție, poartă ochelari de soare. Aceștia ar trebui purtați și în timpul iernii, deoarece zăpada reflectă razele solare și acestea pot în continuare să afecteze ochii, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu